Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé nejen v Jihlavě krmí v zimě ptáky pečivem. To však není dobré, víc jim prospějí obiloviny nebo granule

Lidé v zimním období často chtějí přilepšit vodním ptákům, aby snadněji přečkali mrazy. A nejen v krajské Jihlavě je často k vidění jeden nešvar: Například kachnám divokým často házejí pečivo. To však ale pro ptáky není příliš vhodné.

Odbor životního prostředí jihlavského magistrátu obdržel na konci ledna důležitou zprávu: „Často se setkávám s tím, například při běhání podél řeky na cyklostezce ve Starých Horách, že lidé krmí divoké kachny pečivem. Jak známo, pečivo je pro ně zcela nevhodná strava,“ psala v e-mailu Jihlavačka Jana Kozubíková Šandová. A má pravdu. Jak to tedy je s přikrmováním vodních ptáků v mrazivých měsících?

Čím ptáky v zimě přikrmovat? 

Pokud chcete v mrazech vodním ptákům pomoci, tak jim házejte různé obiloviny, listovou zeleninu, vařené brambory, speciální granule nebo čerstvý hrách, cizrnu či kukuřici.

Vodním ptákům nabízíme neochucené základní potraviny v přírodním stavu. Pokud vidíme, že se ve vodě nebo jejím okolí nachází větší množství krmiva, nepřihazujeme další, protože přinesené potraviny způsobují velký nárůst živin ve vodě, což má za následek její znečištění a podporu nadměrného množení mikroorganizmů, které můžou působit i toxicky (plísně, botulismus).

„Pozor na pečivo! Všichni to známe – ne všechno, co nám chutná, nám i prospívá. A tak je to i u ptáků. V pečivu chybí důležité vitamíny, minerály a stopové prvky potřebné pro jejich zdravý růst a život. To způsobuje nesprávný vývin kostí a kloubů mladých ptáků a jejich následné deformace, které mají za následek neschopnost létat," dodává Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Ohodnoť článek

Foto pixel2013 / pixabay | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Lidé nejen v Jihlavě krmí v zimě ptáky pečivem. To ale není vhodné, víc jim prospějí obiloviny nebo granule, ptáci, pečivo, zima, Jihlava, Stará hora

Lidé nejen v Jihlavě krmí v zimě ptáky pečivem. To však není dobré, víc jim prospějí obiloviny nebo granule | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.