Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Ledči nad Sázavou je zavřená silnice k firmě Kovofiniš, hrozí tam sesuv kamení

Ve čtvrtek ráno byla z důvodu hrozícího nebezpečí sesuvu skalních bloků a padajícího kamení uzavřena v plné šíři krajská silnice III/01830 vedoucí ke společnosti Kovofiniš v Ledči nad Sázavou. Podle geologického posudku vykazuje celý skalní masiv na pozemcích města nejvyšší riziko nestability, kdykoli může dojít ke zřícení větších skalních bloků a převisů.

Doprava bude prozatím vedena po označené objízdné trase. Doba uzavírky zatím není známa, bude se odvíjet od náročnosti sanace svahu, kterou budou řešit vlastníci pozemků - město Ledeč nad Sázavou a Kraj Vysočina.

„Rizikový úsek silnice byl během dneška osazen pevnými zábranami, úsek bude uzavřen i pro chodce,“ informovala tisková mluvčí kraje Jitka Svatošová. Zavřená je podle webu radnice komunikace na Tyršově nábřeží mezi výrobním areálem Kovofiniše a středem města. V havarijním stavu je masiv Šeptouchovská skála.

Skálu prověřovali odborníci České geologické služby. „Na základě jejich stanoviska se ve středu konala koordinační schůzka, na níž možná rizika vysvětil ředitel Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd ČR Josef Stemberk,“ doplnil vedoucí městského odboru výstavby a životního prostředí Břetislav Dvořák.

Další postup řešení sanace svahu bude konzultován mezi městem Ledeč nad Sázavou, Krajem Vysočina i správcem komunikace Krajskou správou a údržbou silnic Vysočiny. Zpracování projektu na technické řešení nestabilit svahu bude pravděpodobně předcházet očištění svahu od malých kamenů a zasíťování spodních partií svahu, případně zajištění monitoringu změn skalních bloků v horních skalního masivu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky uzavírka, Ledeč nad Sázavou, sesuv, kamení, silnice, Kovofiniš, svah, Kraj Vysočina, Česká geologická služba, Břetislav Dvořák, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ledči nad Sázavou je zavřená silnice k firmě Kovofiniš, hrozí tam sesuv kamení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.