Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Americké vojáky budou doprovázet i policisté. Za zařazení se mezi vozidla konvoje hrozí pokuta, upozorňuje mluvčí Čírtková

, aktualizováno 15. února 2022, 14:18

Již zítra brzy ráno se budou přes Vysočinu přesouvat američtí vojáci, kteří mají nachystané zázemí ve vojenském areálu v Rančířově. Doprovod jim budou dělat i policisté z našeho kraje.

Tři základní pravidla

K tomu, aby přesun amerických vozidel přes české území proběhl bez komplikací, je potřeba dodržovat tři základní pravidla:
- Do kolony vojenských vozidel se nikdy nezařazujte 
- Nepředjíždějte kolonu, pokud nemáte k dispozici dostatečně dlouhý dráhový a časový úsek, abyste ji předjeli celou
- Dbejte pokynů Vojenské policie a Policie České republiky 

Ti se budou podílet na zajištění doprovodu celého konvoje. „Pro tento účel máme připraveno bezpečnostní opatření, do kterého bude nasazen adekvátní počet policistů. Policisté z Vysočiny budou doprovázet konvoj až na hranice našeho kraje s Jihomoravským krajem, kde si jej převezmou jihomoravští kolegové,“ popisuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Příjezd prvního konvoje, který by měl mít celkem pět proudů, je očekáván dnes v noci, respektive zítra časně ráno, kdy by měla kolona sjíždět z dálnice D1 na dálniční přivaděč a po průjezdu Jihlavským tunelem se přesunout do areálu provizorního stanoviště u Rančířova. Odjezd kolony z Rančířova je plánovaný na středeční večer a nad ránem by měl přijet další konvoj.

Američtí vojáci již brzy dorazí do areálu v Rančířově. Podívejte se, jak vypadá připravené zázemí

Vojenský areál v Rančířově ve středu 16. února v brzkých ranních hodinách poskytne zázemí první části konvoje americké armády, který se přes Německo a ČR přesouvá na Slovensko. Šest desítek vojáků z Praporu podpory nasaditelných sil Rakovník, 14....

Zpět se budou vojáci vracet po stejné trase 16. – 27. března.

Během přesunů musí všichni vojáci dbát na dodržování veškerých platných hygienických opatření. Přesuny vojsk americké armády přes území České republiky schválila hlavní hygienička ministerstva obrany. Termíny cvičení, přesunů a počty vojáků se mohou změnit vzhledem k nepříznivým epidemiologickým podmínkám.

„Policisté budou zajišťovat veřejný pořádek zejména v místě zastávky konvoje na odpočinek ve vojenském zařízení Rančířov a v jeho okolí. Zaměříme se také na monitorování dopravní situace, na bezpečnost a plynulost silničního provozu na určené trase, zejména pro případ, že by na této trase došlo v rámci běžného provozu k nějaké mimořádné události, poruše vozidla nebo dopravní nehodě, která by mohla průjezd kolony komplikovat. Policisté budou při doprovodu konvoje zajišťovat jeho plynulý průjezd křižovatkami a případnými dopravními omezeními tak, aby nedošlo ke zbytečným komplikacím,“ dodává Čírtková.

Hrozí dvoutisícová pokuta

Policisté z Vysočiny touto cestou apelují na všechny řidiče, aby v případě, že se setkají při své cestě s projíždějícím vojenským konvojem, dodržovali všechna ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích a dbali všech pokynů policistů. „V žádném případě, aby nesnažili se zařadit se mezi jednotlivá vozidla konvoje, protože tím by se dopustili přestupku na úseku dopravy. Za tento přestupek lze uložit v příkazním řízení pokutu ve výši dva tisíce korun,“ upozornila závěrem mluvčí policie a dodává, že úkolem policejních hlídek bude rovněž zajistit přístupnost odstavných ploch na dálnici D1 pro případné nouzové odstavení kolony.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Armáda ČR

Štítky konvoj, vojáci, USA, policie, doprovod, Rančířov, Kraj Vysočina, Policie České republiky, Armáda Spojených států amerických, Dálnice D1, Ministerstvo obrany České republiky, Jihomoravský kraj, Česko

Americké vojáky budou doprovázet i policisté. Za zařazení se mezi vozidla konvoje hrozí pokuta, upozorňuje mluvčí Čírtková | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.