Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé v Jemnici řekli jasné „ne" stavbě velkochovu a masokombinátu. Proti je i starosta Slabý

Téměř 1800 lidí, kteří bydlí v Jemnici na Třebíčsku, se vyjádřilo v anketě, která se týkala záměru výstavby velkochovu drůbeže a zpracovatelského masokombinátu. Hlasující v anketě se jasně vyslovili proti změně územního plánu, která by umožnila případnou výstavbu. O změnu opakovaně usiluje společnost Zeobs. Proti záměru zveřejněnému loni vystupuje aktivně spolek Za dobrý život na Jemnicku, který se snaží vyvolat ke změně obecní referendum, anketa není pro zastupitelstvo závazná.

„V petici za referendum už je přes 750 podpisů, což překračuje zákonem požadovaných 20 procent oprávněných voličů," sdělil za spolek Karel Stober. Podle některých zastupitelů nebyla anketa jednoznačná.

„Nevidím tam nic zásadně proti. Třetina lidí řekla, že to nechce, třetina lidí, řekla, že ano a třetině lidí je to úplně jedno," řekl opoziční zastupitel Pavel Nevrkla (ODS). Ve městě s asi 4000 obyvateli mohli v anketě hlasovat lidé starší 18 let. Radnice rozdala 3250 anketních lístků, platných jich bylo odevzdáno 1758. Na nich se 71 procent lidí vyslovilo proti chovu drůbeže a 63 procent proti stavbě zpracovatelské výroby.

Spolek Za dobrý život na Jemnicku, který s výstavbou dlouhodobě nesouhlasí, upozorňuje na možné zhoršení kvality podzemní vody po používání vyprodukovaného hnoje z chovů na pozemcích města. Aktivisté také rozporují přínos v podobě nových pracovních míst, protože podle nich budou provozy vysoce automatizované. Bojí se také zvýšené dopravy spojené s chodem masokombinátu. 

Se záměrem kromě spolku Za dobrý život na Jemnicku nesouhlasí i třeba Český svaz ochránců přírody. Obává se hlavně zvýšené dopravy ve městě a také šířícího se zápachu.

„Nedělám z toho žádné závěry, anketa na mé rozhodování asi nebude mít žádný vliv," řekl Nevrkla. Jednotný postup při hlasování podle něho občanští demokraté v Jemnici dohodnutý nemají, sám není rozhodnutý. „S potravinářskou výrobou asi problém nemám, s farmou zatím problém mám, ale není tam definitivní rozhodnutí," váhá ještě Nevrkla.

Práce až pro dvě stovky lidí 

Proti výstavbě se veřejně postavilo i místní sdružení KDU-ČSL, která má v zastupitelstvu dva členy. Proti je i starosta Jemnice Miloň Slabý (SNK).

Jak dříve uvedl starosta Jemnice Miloň Slabý, nové chovy by zaměstnaly až 200 lidí. „V masokombinátu by se zpracovávaly miliony kuřat ročně," dodal na podzim starosta Miloň Slabý. 

A jak by měl záměr konkrétně vypadat? Záměr společnosti bylo stavět u Jemnice vedle velkochovu kuřat i vepřín. Jemnice původně záměry schválila. Po dohodě s majitelem Josefem Kolářem ale rozhodnutí změnila, záměr chovu prasat je zrušený. Podle místostarosty Zdeňka Hoška (SNK) je to ze strany společnosti vstřícné gesto. „A je to i rozumné gesto, hlavou proti zdi se jít nedá," řekl již dříve Zdeněk Hošek. 

vkr kš

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky chov, potraviny, správa, anketa, Jemnice, Miloň Slabý, stavba, Pavel Nevrkla, okres Třebíč, ODS, Zdeněk Hošek, Josef Kolář, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Jemnici řekli jasné „ne" stavbě velkochovu a masokombinátu. Proti je i starosta Slabý | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.