Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Jihlavě začal fungovat nový azylový dům pro muže za 20 milionů. Den tam vyjde na 130 korun

Až 22 mužů v Jihlavě najde přístřeší v novém azylovém domě v Mlýnské ulici. Zařízení se nyní otevřelo. Muži tu budou bydlet v malých bytech po jednom, nejvýše po dvou, zatímco doteď jich na jednom pokoji bydlelo i pět až šest. Službu provozuje Středisko křesťanské pomoci Jihlava. Budovu v Čajkovského ulici, z níž se v těchto dnech azylový dům stěhuje, středisko po úpravách využije jako noclehárnu a nízkoprahové denní centrum pro lidi bez domova, řekl ředitel střediska David Chlupáček.

Původní azylový dům už podle ředitele službě nevyhovoval. Nové prostory vznikly opravou bytového domu, který je zřejmě z první republiky. „Stavbu máme zkolaudovanou a máme i rozhodnutí o zahájení poskytování sociální služby v novém místě," řekl ředitel David Chlupáček.

Bezdomovci se teď často stahují do jihlavské nemocnice. Pijí tam alkohol a znečišťují chodby i toalety

Jihlavské strážníky v posledních dnech zaměstnávají lidé, kteří jsou pod vlivem alkoholu. K jednomu z nich vyjížděli městští policisté do jihlavské nemocnice. Tam se v těchto chladných dnech také často „stahují" lidé bez domova.

Projekt chystaný několik let stál celkem 20 milionů korun. Středisko nejdřív dostalo 16 milionů z evropského programu IROP. Podle prvního předpokladu měly tyto peníze pokrýt nákup budovy, opravy i vybavení. „Postupem doby jsme zjistili - jak index cen vylétl nahoru - že to nebude stačit," uvedl Chlupáček. Na nový azylový dům pak středisku přidalo město zhruba 1,2 milionu korun a stejnou částkou pomohl i kraj.

Nově 130 korun za den 

V azylovém domě aktuálně žije 14 mužů. Služba je určená lidem od 18 let, kteří nemají kde bydlet, nebo žijí ve špatných podmínkách. V novém domě je ve dvou podlažích celkem 19 malých bytů se sociálním zázemím. Klienti tam mohou hospodařit podobně, jako kdyby měli vlastní byt. I nákup si mohou uložit do své ledničky a od bytu mají klíč. Za službu zatím platili 100 korun za noc a den, v novém domě podle ředitele celková platba stoupne na 130 korun.

„Naše idea je, aby v azylovém domě byli ti klienti, kteří mají potenciál, zapojit se do života, do práce, do společnosti," řekl Chlupáček. Chystaná noclehárna a denní centrum v Čajkovského ulici by pak měly celoročně sloužit lidem, kteří zůstávají na ulici. Kromě přenocování by si tam mohli třeba vyprat oblečení a dostat občerstvení. S úpravami domu v Čajkovského ulici se středisko chystá začít letos na jaře.

Přes zimu do Noclehárny Havaj 

V Jihlavě zatím funguje noclehárna pro bezdomovce jenom v zimě, a to v okrajové lokalitě Havaj. Dostupná lůžka teď podle ředitele bývají obsazená z 80 i 100 procent. Jako přístřešek slouží u noclehárny i stan.  Noclehárnu Havaj na Žižkově ulici smí využít kdokoliv starší 18 let, služba je určena mužům i ženám. Většinu klientů tvoří muži.  Kapacita noclehárny je 19 lůžek. V provozu je od prosince do dubna, a to vždy od 19 do 7 hodin. 

V Jihlavě se pro bezdomovce otvírá Noclehárna Havaj. Přespat mohou očkovaní i neočkovaní, říká ředitel Chlupáček

Dnes v 19 hodin se opět otevřou dveře jihlavské Noclehárny Havaj, která vždy od prosince do dubna nabízí dvanáctihodinové zázemí lidem bez domova. Jak je personál na nastávající zimní sezonu připravený? Co je v noclehárně nového? Jak se na jejím...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky azyl, klient, stavby, sociální, Jihlava, azylový dům, Středisko křesťanské pomoci Jihlava, Havaj, dům, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě začal fungovat nový azylový dům pro muže za 20 milionů. Den tam vyjde na 130 korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.