Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dezinformátorka Peterková žádá příznivce o příspěvek. Výzvu zveřejnila poté, co jí soud uložil pokutu

Dezinformátorka Jana Peterková žádá své příznivce o finanční podporu. Výzvu zveřejnila na sociálních sítích poté, co jí soud uložil uhradit 250 tisíc korun a omluvit se za šíření lží o úmrtích po očkování na covid-19.

Dezinformátorka Peterková musí za lži o úmrtích po očkování zaplatit čtvrt milionu

Omluvu a úhradu škod za 250 tisíc korun uložil soud Janě Peterkové, která šířila na sociálních sítích lži o úmrtích po očkování na nemoc covid-19. Uvedl to v pátek server Aktuálně.cz. Nepravomocně odsouzená Peterková před rokem ve videích na...

„Kdo mně chce v celé vypjaté situaci podpořit jakýmkoliv způsobem a jakoukoliv částkou nebo i jiným způsobem, všechny informace najdete na mém webu v sekci podpora,“ píše na sociálních sítích Peterková.

Peterková ignorovala soud

Nepravomocně odsouzená dezinformátorka před rokem ve videích na sociálních sítích lhala, že v domově pro seniory v Měšicích u Prahy zemřelo po očkování několik lidí. Organizace, která se o seniory stará, podala na Peterkovou žalobu, které ve čtvrtek vyhověl Městský soud v Praze. Peterková musí kromě omluvy a náhrady škod také smazat zmíněná videa.

Známá dezinformátorka ignorovala soudní jednání, přestože byla předvolána. Serveru Aktuálně.cz řekla, že se proti verdiktu odvolá.

Provozovatelé domova, společnost Antonia senior services, kvůli tomu podali žalobu na ochranu dobré pověsti. Soud Peterkové zakázal, aby dezinformace dál šířila, a nařídil jí, omluvit se. „Omluva má být zaslána písemně a poté zveřejněna na facebookovém profilu žalované a dále na jejích webových stránkách. Konečně soud uložil paní Peterkové i povinnost uhradit klientovi částku peněžitého zadostiučinění 250 tisíc korun spolu s úroky z prodlení a náklady řízení,“ řekl serveru advokát poškozených Robert Falbr. Případ také ještě zkoumá policie. Zjišťuje, zda se Peterková zveřejněním lživých informací nedopustila trestného činu.

Obhajoba: Opakovala jsem tvrzení jiné ženy

Peterková se hájí tím, že jen opakovala tvrzení jiné ženy. Aktuálně.cz řekla, že se proti verdiktu soudu odvolá. Na dotaz serveru, proč videa dodnes nesmazala, i když už věděla, že nejsou pravdivá, uvedla, že to byla chyba. Smazání videí však Peterková nadále odkládá. Řekla sice, že se chce spojit s IT technikem, který jí spravuje facebookovou stránku, a záznamy nechat smazat, ale nejdřív se poradí s právníkem. „Aby to (smazání videí) nebylo interpretováno jako přiznáni viny,“ uvedla.

Domov v Měšicích se kvůli lžím Peterkové potýkal podle pracovníků zařízení s nenávistnými reakcemi a s tím, že senioři pak odmítali ošetření. „Senioři jsou bohužel náchylnější k důvěře v dezinformace, neboť je pro ně obtížnější rozlišovat skutečně podložené informace od nepravdivých tvrzení," řekla Aktuálně.cz vedoucí pečovatelské služby Katarzyna Anna Porubská"Ještě dnes, rok po kampani paní Peterkové, musíme některým seniorům vysvětlovat, že šlo o nepravdivé informace,“ doplnila.

Peterková je podle serveru součástí skupiny lidí, kteří šíří dezinformace o covidu-19 a očkování proti této nemoci nebo útočí na zdravotníky. Na ženu bylo uvaleno několik exekucí a na své akce požaduje finanční dary od lidí, kteří sledují její videa na internetu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com/janapeterkovaofficial

Štítky dezinformátorka, Jana Peterková, covid, očkování, úmrtí, sociální síť, Aktuálně.cz, Měšice, Městský soud v Praze, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dezinformátorka Peterková žádá příznivce o příspěvek. Výzvu zveřejnila poté, co jí soud uložil pokutu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.