Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Úložiště jaderného odpadu: Obce z Hrádku chtějí nezávislý posudek o dopadu na vodní zdroje

Lokalita Hrádek na Jihlavsku, která je jednou ze zvažovaných oblastí pro případnou výstavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu, začala hledat znalce, jenž by měl vypracovat nezávislý posudek o možném dopadu na tamní zdroje vody, řekl právní zástupce lokality Luboš Kliment. Starostům z dotčených obcí se navíc nelíbí, že Evropská komise v návrhu o zelených investicích požaduje zajistit trvalé ukládání jaderného odpadu do roku 2050.

Doteď v harmonogramu prací stálo to, že kolem roku 2050 se počítalo se zahájením stavby úložiště. „Obáváme se, že rozhodnutí Evropské komise bude použito jako zástěrka k dalšímu opomíjení dotčených obcí ve věci úložiště radioaktivních odpadů," uvedl starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák (nestraník). Podle něj by se mohl zvýšit tlak na rozhodnutí o umístění úložiště.

Stavba úložiště jaderného odpadu, v němž mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, by podle dosavadního harmonogramu v Česku měla začít v roce 2050. Před rokem vláda snížila počet území uvažovaných pro úložiště z devíti na čtyři. Z toho dvě lokality se nachází na Vysočině - Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku. 

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) sdělila, že zajistit trvalé ukládání jaderného odpadu do roku 2050 je pro Česko fikce. „S ohledem na výběr finální lokality je to pro ČR těžko splnitelné," uvedla Anna Hubáčková.

Osm dotčených obcí z lokality Hrádek se výstavbě aktivně už více než dva roky brání. Jejich hlavním argumentem, proč nechtějí úložiště na svém území, je ochrana národních zdrojů pitné vody.

Zástupci obcí poukazují na to, že jejich územím prochází evropské rozvodí. Voda podle nich odtud odtéká jak do vodárenské nádrže Hubenov zásobující Jihlavu, tak směrem do povodí Želivky. Jejich právník Luboš Kliment navíc loni našel dokument, kde je zanesené ochranné pásmo v povodí řeky Jihlavy. V minulých suchých letech pomáhala voda z řeky zásobovat obyvatele Jihlavy.

Platforma proti úložišti: Další vláda končí a zákon o zapojení obcí do výběru nikde

Platforma proti úložišti, které dlouhodobě vystupuje proti jeho výstavbě, poukazuje na to, že stále neexistuje, v době, kdy je u konce vláda Andreje Babiše, zákon, který měl zajistit respektování zájmů obcí a jejich občanů při výběru a povolování...

Obce teď budou usilovat o to, aby bylo toto pásmo zanesené do územní dokumentace kraje. Podle Dvořáka by obce také chtěly získat nezávislý znalecký posudek o zásahu stavby úložiště do vydatnosti, zdravotní nezávadnosti a jakosti vod v ochranném pásmu. Starosta zároveň uvedl, že není snadné najít znalce, který by už někdy nepracoval pro správu úložišť.

Červená karta pro exministra Havlíčka 

Lokalita Hrádek, kde by v budoucnu mohlo vzniknout úložiště jaderného odpadu, na svém posledním zasedání, jež se konalo 23. září 2021 v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, poslala nyní již bývalému ministru Karlu Havlíčkovi (ANO) jasný vzkaz. Za „faul, který ministerstvo průmyslu a obchodu provedlo při posuzování lokality Hrádek“ zástupci dotčených obcí ministru průmyslu a obchodu a ministru dopravy vystavili červenou kartu.

Lokalita Hrádek poslala ministrovi červenou kartu. Přečtěte si dopis, který Havlíček našel ve schránce

Lokalita Hrádek, kde by v budoucnu mohlo vzniknout úložiště jaderného odpadu, na svém posledním zasedání, jež se konalo 23. září Dolní Cerekvi na Jihlavsku, poslala ministru Karlu Havlíčkovi (ANO) jasný vzkaz. Za „faul, který ministerstvo...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SÚRAO

Štítky úložiště, jádro, energie, odpady, voda, Hrádek, lokalita, SÚRAO, odpad, Evropská komise, okres Jihlava, Zdeněk Dvořák, Česko, Anna Hubáčková, Jihlava, Karel Havlíček, Dolní Cerekev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úložiště jaderného odpadu: Obce z Hrádku chtějí nezávislý posudek o dopadu na vodní zdroje | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.