Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Platforma proti úložišti: Další vláda končí a zákon o zapojení obcí do výběru nikde

Platforma proti úložišti, které dlouhodobě vystupuje proti jeho výstavbě, poukazuje na to, že stále neexistuje, v době, kdy je u konce vláda Andreje Babiše, zákon, který měl zajistit respektování zájmů obcí a jejich občanů při výběru a povolování hlubinného úložiště vysoko radioaktivních odpadů.

Stavba úložiště jaderného odpadu, v němž mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, by v Česku měla začít v roce 2050. Před rokem vláda snížila počet území uvažovaných pro úložiště z devíti na čtyři. Z toho dvě lokality se nachází na Vysočině - Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku. 

„Legislativní rada vlády přerušila projednávání návrhu, který vládě po letitých průtazích předložilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Jeho obsah je však ve vážném rozporu nejen s dotčenými obcemi sdruženými v Platformě proti hlubinnému úložišti, ale i se Svazem měst a obcí ČR. Samosprávy od zákona očekávají výraznější posílení svých možností při rozhodování o úložišti, jaké je starostům slibováno od roku 2011, kdy první práce na této legislativě začaly a které požaduje český atomový zákon i evropská směrnice,“ uvedl Antonín Seknička, místostarosta Cejle a zároveň mluvčí Platformy s tím, že očekávají, že nová vláda v souladu se svojí koaliční smlouvou návrh přepracuje ve spolupráci s obcemi.

Návrhu zákona od ministra Karla Havlíčka, který má Platforma k dispozici, vytýkají obce zejména:

  • Navržená míra zapojení obcí a veřejnosti do procesu rozhodování o výběru lokality pro úložiště je nedostatečná a nemůže zajistit respektování zájmů obcí a jejich občanů. Skutečně efektivní může být jen tehdy, pokud obce či veřejnost mohou ovlivnit, zda v dané lokalitě vůbec bude proces pokračovat. To lze zajistit uložením povinnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) vyžádat si před zahájením konkrétního řízení souhlas dotčených obcí.
  • Předložený návrh věcného záměru téměř zcela opomíjí zapojení veřejnosti a dělá z občanů obcí prakticky pouhé statisty při povolovacích řízeních.
  • V návrhu chybí systémové nastavení kompenzací pro obce pro celý proces vyhledávání a výběru lokality pro úložiště, jeho povolování a provoz.

Představitelé obcí reálně podle dnešních právních norem nemají příliš možností, jak obhajovat zájmy svých občanů při hledání místa pro úložiště. Pouze v některých povolovacích řízeních mohou podat své připomínky nebo se odvolat, rozhoduje však úřad nebo ministr, v jehož zájmu je povolení vydat. Případná žaloba nemá odkladný účinek na provádění průzkumných či stavebních prací. Spolurozhodování samospráv, které Platforma žádá, je princip běžně používaný v mnoha demokraticky vyspělých zemích a rozhodně pak v těch, kde již pokročili v povolování úložiště, jako ve Švédsku nebo Finsku.

Lokality zvažované pro úložiště prověří i vrty. Pokud bude třeba, tak mohou měřit až kilometr

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) chce pomocí vrtů prověřit horniny v lokalitách, které jsou zvažované pro výstavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu. Jak řekl Lukáš Vondrovic, vedoucí úseku přípravy úložišť, žádosti o stanovení...

„Příprava zákona je mimo to dalším selháním státní správy, která si na přípravu legislativy najímá externí právní kanceláře. V tomto případě jde o smlouvu s advokátní kanceláří Havel & Partners, s.r.o., kterou uzavřelo SÚRAO a navazující na smlouvy s advokátem Janem Zemánkem. Celková suma za tyto práce má podle registru smluv činit takřka 4 miliony korun,“ vyčíslil Seknička.

Platforma proti úložišti, která sružuje 51 členů, po ministrech průmyslu, kteří narovnání postavení samospráv vůči státním úřadům při hledání hlubinného úložiště vysoceradioaktivních odpadů jen odsouvali na své nástupce, čeká od nové vlády výraznější obrat. „Nabízíme k tomu i pomocnou ruku. Za podporu také děkujeme Svazu měst a obcí, který problematiku nedostatečných práv obcí u tak zásadní stavby vnímá obdobně, jako přímo dotčené obce ve vybraných lokalitách,“ doplnil Antonín Seknička.

Platforma proti hlubinnému úložišti sdružuje 51 členů (35 obcí a měst a 16 spolků) za účelem prosazení změny v přístupu státu k nakládání s vyhořelým jaderným palivem a dalšími radioaktivními odpady, který se nebude omezovat jen na hlubinné úložiště. Platforma dále prosazuje, aby rozhodnutí o výběru lokality pro případné ukládání bylo podmíněno předchozím souhlasem dotčených obcí. 

Ohodnoť článek

Foto Lokalita Hrádek | Zdroj Platforma proti jadernému úložišti

Štítky úložiště, vláda, platforma, SÚRAO, odpad, Andrej Babiš, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Svaz měst a obcí České republiky, Česko, Legislativní rada vlády, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Karel Havlíček, Jan Zemánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Platforma proti úložišti: Další vláda končí a zákon o zapojení obcí do výběru nikde | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.