Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lokality zvažované pro úložiště prověří i vrty. Pokud bude třeba, tak mohou měřit až kilometr

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) chce pomocí vrtů prověřit horniny v lokalitách, které jsou zvažované pro výstavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu. Jak řekl Lukáš Vondrovic, vedoucí úseku přípravy úložišť, žádosti o stanovení průzkumného území by podle platného harmonogramu měla správa podat v roce 2023. V našem kraji se toto týká hned dvou zvažovaných lokalit - Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku.

Do roku 2023 bude probíhat přípravná fáze. V této přípravné fázi budeme provádět monitorovací práce, zejména monitoring vod a monitoring stavu životního prostředí," uvedl Lukáš Vondrovic s tím, že SÚRAO předpokládá dokončení výběru finální a jedné záložní lokality v roce 2030.

Poměrně dlouhá cesta

Kromě dvou zmíněných lokalit na Vysočině se budou prověřovat ještě i lokalita Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. 

Stavba úložiště jaderného odpadu, v němž mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, by v Česku měla začít v roce 2050. Před rokem vláda snížila počet území uvažovaných pro úložiště z devíti na čtyři. Z toho dvě lokality se nachází na Vysočině - Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku. 

Se zahájením průzkumných a výzkumných prací zahrnujících vrty počítá správa úložišť okolo roku 2025. „Ke každému vrtu musí být nějaké povolovací řízení, vypořádání s majiteli pozemků, atd., takže k tomu, abychom začali vrtat, je ještě i po získání té průzkumné licence poměrně dlouhá cesta," řekl Vondrovic. Místa vrtů budou určená i na základě geofyzikálních měření.

Až kilometrový vrt 

V lokalitách jsou plánované různé vrty. Odborníci by měli vrtat do hloubky 30, ale i 100 a 500 metrů. Pokud to bude potřeba, udělají také jeden kilometrový vrt. Podle Vondrovice to vyplyne z poznatků z předchozích etap. „Snažíme se jednat i ekonomicky, protože každý vrt, to je investice za mnoho milionů korun," uvedl.

Od nové vlády chceme zákon, který posílí práva obcí, říká Platforma proti úložišti. Přečtěte si dopis pro politiky

Nová vláda, která vzejde z říjnových voleb, může znamenat jistou změnu, co se týče problematiky hlubinného úložiště jaderného odpadu a výběr jedné ze čtyř lokalit v rámci ČR. Platforma proti hlubinnému úložišti požaduje od politických stran...

Obce v lokalitách se vybudování úložiště již několik let aktivně brání. Například starosta Dolní Cerekve na Jihlavsku Zdeněk Dvořák (nestraník) řekl, že o harmonogramu prací správy úložišť ví. „Bohužel nám nezbývá nic jiného, než s tím počítat. Tohle je rozhodnutí z vyšších míst, se kterým my nemůžeme moc dělat. My se toho potom můžeme zúčastnit v rámci řízení o stanovení průzkumného území," řekl Zdeněk Dvořák. 

Dolní Cerekev spadá do lokality Hrádek, stejně jako dalších sedm obcí, jmenovitě Boršov, Cejle, Hojkov, Milíčov, Mirošov, Nový Rychnov a Rohozná. Zástupci této lokality měli koncem září setkání s veřejností. Na něm zhodnotli svoji dosavadní činnost a také poodhalili další kroky vedoucí k nesouhlasu s vybudováním úložiště. 

Červená karta pro ministra Havlíčka

Starosta městyse Dvořák před závěrečnou diskuzí s veřejností za „faul, který ministerstvo průmyslu a obchodu provedlo při posuzování lokality Hrádek“ udělil červenou kartu ministru Karlu Havlíčkovi (ANO). V rámci následující diskuze zaznělo z úst Zdeňka Dvořáka to, že SÚRAO aktuálně není pro osmičku dotčených obcí partnerem, protože se na jednáních sami staví do role servisní organizace pro rozhodnutí státu. „Tedy de facto do role projektanta. A my se potřebujeme bavit se zadavatelem,“ vysvětluje Zdeněk Dvořák.

Lokalita Hrádek poslala ministrovi červenou kartu. Přečtěte si dopis, který Havlíček našel ve schránce

Lokalita Hrádek, kde by v budoucnu mohlo vzniknout úložiště jaderného odpadu, na svém posledním zasedání, jež se konalo 23. září Dolní Cerekvi na Jihlavsku, poslala ministru Karlu Havlíčkovi (ANO) jasný vzkaz. Za „faul, který ministerstvo...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SÚRAO

Štítky odpady, úložiště, jaderná, SÚRAO, Hrádek, Horka, lokalita, vrt, Správa úložišť radioaktivních odpadů, okres Jihlava, Zdeněk Dvořák, okres Třebíč, Karel Havlíček, Kraj Vysočina, Dolní Cerekev, ANO 2011, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lokality zvažované pro úložiště prověří i vrty. Pokud bude třeba, tak mohou měřit až kilometr | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.