Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Začaly opravy měšťanského domu na dolním náměstí. Po rekonstrukci se do něj vrátí čajovna, v patrech bude kultura

V Jihlavě dnes začala rekonstrukce měšťanského domu číslo 21 na Masarykově náměstí, na niž město dostalo dotaci z takzvaných norských fondů. Dvouleté opravy tohoto domu v městské památkové rezervaci budou stát okolo 80 milionů korun.

Zakázku na rekonstrukci cenného goticko-renesančního domu v městské památkové rezervaci dostala firma Pozemní stavby Jihlava. O opravený dům se pak bude starat městská organizace Brána Jihlavy pro kulturu a cestovní ruch. V přízemí domu číslo 21 byla léta čajovna, další dvě patra byla kdysi rozdělená vestavbami na byty. Chodilo se do nich i přes koupelnu, záchod někde lidé měli na konci úzké desetimetrové chodby.

Dům, v němž sídlí jihlavská čajovna, se promění. Nabídne zázemí pro kulturu a vzdělání

Jihlava bude mít další možné turistické lákadlo. Město totiž obdrželo grant na obnovu domu na adrese Masarykovo náměstí 21. Peníze na rekonstrukci tohoto objektu půjdou z Evropského hospodářského prostoru a Norska, konkrétně z programu Kultura....

Čajovna se do domu po opravách vrátí. Ve dvou sálech druhého patra bude možné pořádat kulturní akce. V podkroví domu vznikne badatelna se zaměřením na architekturu, nově upravené prostory tam bude využívat i Centrum dokumentárních filmů (CDF), které zatím sídlí v kině Dukla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ČR, stavby, reality, správa, Jihlava, AUDIO, rekonstrukce, oprava, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začaly opravy měšťanského domu na dolním náměstí. Po rekonstrukci se do něj vrátí čajovna, v patrech bude kultura | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.