Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dům, v němž sídlí jihlavská čajovna, se promění. Nabídne zázemí pro kulturu a vzdělání

Jihlava bude mít další možné turistické lákadlo. Město totiž obdrželo grant na obnovu domu na adrese Masarykovo náměstí 21. Peníze na rekonstrukci tohoto objektu půjdou z Evropského hospodářského prostoru a Norska, konkrétně z programu Kultura. Celkové náklady na obnovu domu se odhadují na 80 milionů korun, přesnou cenu však určí až dopracovaná projektová dokumentace.

Město úspěšně požádalo o nejvyšší možnou dotaci z norských fondů, a to o necelých 39 milionů korun. Dům by se měl začít renovovat letos v listopadu, po skončení všech prací bude místem, které podpoří historii města, zdejší kulturu, vzdělání i společenský život.

„Obnova této památky bude pilotním architektonickým projektem, jehož dílčím cílem je provedení vzorové rekonstrukce historického domu, jenž později ukáže potenciál pro obnovu dalších domů v historickém jádru města,“ uvedl náměstek pro městskou památkovou rezervaci Martin Laštovička.

Dům se tak mimo jiné stane i turistickým lákadlem, které naváže na další atraktivní objekty v centru. „Proto by do něj v budoucnu mělo být umístěno i sídlo letos vzniklé příspěvkové organizace města Brána Jihlavy, která se stará o rozvoj kultury a cestovního ruchu v Jihlavě,“ doplňuje za jihlavské oddělení vnějších vztahů Aneta Hrdličková.

Rozvržení pater domu

Podle programového schéma objektu, které bylo součástí žádosti o grant z norských fondů, bude dům rozdělen na několik částí. Přízemí a sklepní prostory budou zacíleny na komunikaci a služby pro zákazníky. Jejich součástí zůstane čajovna a knihkupectví Kuba & Pařízek, dále se zde pravděpodobně umístí i turistické informační centrum (TIC) či interaktivní expozice o historii architektury města.

„První patro nabídne dva sály pro konání aktivit iniciovaných veřejností  či společenských akcí a pracovních setkání. Ty mohou být pořádány širokým spektrem pořadatelů – spolky, kulturními organizacemi nebo i soukromými firmami. Bráně Jihlavy poslouží třetí patro jako zázemí organizace s kancelářemi. Součástí domu bude i apartmán sloužící hostům či externím spolupracovníkům,“ popsala Hrdličková.

V domě s adresou Masarykovo náměstí 21 bude vybudováno nové podkroví s badatelskou a vzdělávací funkcí se zaměřením na architekturu. Tyto prostory bude využívat Centrum dokumentárních filmů (CDF), které v současné době sídlí v budově Kina Dukla.

„Počítá se také se zpřístupněním prohlídkového okruhu domem, jehož zajímavostí bude jistě i historická výmalba ve druhém patře,“ jmenuje Aneta Hrdličková.

K čemu všemu bude dům využíván?

Jak již bylo zmíněno, dům se stane centrem kultury a vzdělání. Provoz domu zajistí Brána Jihlavy, zázemí však bude sloužit i dalším subjektům. „Jedním z partnerů se stane také norské Vestnorsk filmsenter, což je organizace, která se soustřeďuje na podporu kreativity a rozvoj talentů v oblasti audiovize. Její fungování by se dalo přirovnat k našemu Státnímu fondu kinematografie. To je významný partner pro další spolupráci, která opět pozvedne hodnotu a rozsah místních aktivit,“ doplnil Martin Laštovička.

Samotná Brána Jihlavy bude v renovovaných prostorách  vytvářet marketing města i celého regionu, zaměří se také na tvorbu služeb a produktů cestovního ruchu, jako jsou průvodcovské služby či zážitkové expozice prezentující kulturní dědictví města. V rámci vzdělávání se však zaměří také na různé programy pro školy i veřejnost, a to opět na téma architektury a historie města. Bude tedy nejčastějším uživatelem zmíněných společenských sálů v prvním patře.

Model domu vytvořený Ateliérem Štěpán s. r. o., zpracovatelem projektové dokumentace

Vedle Brány Jihlavy, spolků či veřejnosti bude hlavním uživatelem nových prostor také CDF. Centrum zde vytvoří audiovizuální digitální archiv či mediatéku kulturního dědictví města, dále bude provozovat tvůrčí dílny a projekty či filmové přehlídky reflektující kulturu menšin žijících ve městě. CDF bude také mapovat zajímavá místa regionu a poskytovat lokační servis profesionálům – tedy vyhledávat a nabízet lokace pro natáčení filmů. A stejně jako Brána Jihlavy se zaměří i na vzdělávání a programy pro školy, a to zejména v oblasti mediální gramotnosti.

Významnou aktivitou se stane také Jihlavský architektonický manuál (JAM), tedy elektronická a částečně i tištěná databáze odborných textů zaměřených na historickou architektonickou tvorbu Jihlavy. V návaznosti na JAM zde vznikne i architektonická badatelna, v rámci které se budou mapovat, katalogizovat i prezentovat místní architektonické hodnoty, a to s důrazem na jejich ochranu i další rozvoj.

Harmonogram prací

V současné době se dopracovává projektová dokumentace, jejíž dokončení se plánuje na letošní červen. Poté proběhne výběrové řízení na zhotovitele stavby a na podzim 2021 by mohla být zahájena rekonstrukce domu. Samotná stavba by měla trvat dva roky, první návštěvníci do zrekonstruovaného domu tedy budou moci vstoupit na podzim roku 2023.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Masarykovo náměstí, 21, norské, fondy, rekonstrukce, Jihlava, kultura, vzdělání, čajovna, dům, projektová dokumentace, Evropský hospodářský prostor, Norsko, Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům, v němž sídlí jihlavská čajovna, se promění. Nabídne zázemí pro kulturu a vzdělání | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.