Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Letošní úrodu brambor oslaví lidé v Třebíči i v Bystřici nad Pernštejnem

Letošní dobrou úrodu brambor oslaví lidé v Třebíči i v Bystřici nad Pernštejnem. Třebíčské Bramborobraní se uskuteční v sobotu. Slavnosti brambor v bystřickém centru Eden se budou odehrávat první říjnový víkend, k bramborovým pochoutkám si jejich návštěvníci budou moci objednat také pivo z brambor. ČTK to sdělili organizátoři.

Bramborobraní s přehlídkou deseti folklorních souborů bude letos poosmnácté, uskuteční se 17. září na Karlově náměstí v Třebíči. V celodenním programu je tradičně i soutěž o největší bramboru. „Není určena pro nějaké velkopěstitele. Účastníci pěstují brambory na svých zahrádkách,“ řekla ČTK Jaromíra Hanáčková z pořádajícího městského kulturního střediska. Bramboračky bude pro tuto příležitost navařeno více než 150 litrů. Lidé si na náměstí budou moci také koupit brambory na uskladnění.

V bystřickém centru Eden se lidé během Slavností brambor první říjnový víkend dovědí od odborníků z Výzkumného ústavu bramborářského, jak brambory pěstovat a jaké odrůdy si vybírat na vaření. Chybět nebude soutěž jedlíků.  „Budou jíst vařené brambory, zapíjet je mohou mlékem,“ řekla Jana Večeřová z centra. Mezi bramborovými specialitami připravenými pro návštěvníky bude kromě bramboračky kupříkladu i bramborový tatarák a lokše se sádlem, konat se bude také kuchařská show.

Malý pivovar centra Eden uvařil pro tyto podzimní slavnosti 300 litrů bramborového piva Mittrowsky. Várka teď zraje. „Objem běžně použitého sladu je pouze 50 procent, druhou polovinu surovin tvoří brambory,“ uvedl sládek Vladimír Vecheta k receptuře. Slavnosti brambor se v Bystřici uskuteční počtvrté. Vloni je navštívilo 2 500 lidí.

Autoři | Foto www.vitalia.cz

Štítky brambor, Třebíč, Bystřice nad Pernštejnem, slavnost, Jaromíra Hanáčková, Karlovo náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní úrodu brambor oslaví lidé v Třebíči i v Bystřici nad Pernštejnem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.