Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tým z jihlavské Bárky dochází za nevyléčitelně nemocnými. Práci by mu usnadnily speciální batohy

Jihlavský domácí hospic Bárka poskytuje zdravotní, sociální, psychologickou a duchovní podporu. Nabízí lidem paliativní péči, která je zaměřená na zmírnění utrpení, léčbu bolesti, tlumení příznaků, které nemoc provázejí a která respektuje přání pacienta a jeho blízkých. Nyní je organizovaná sbírka, jejíž výtěžek by umožnil pořídit speciální zdravotnické batohy. Ty by týmu Bárky usnadnily práci v terénu.

Pojďme si jedním příběhem z mnoha přiblížit činnost jihlavské Bárky. Paní Marie objevila hospic Bárka náhodou. Její manžel byl převeden na paliativní péči a cítila se bezradná. 

„Při poslední návštěvě v nemocnici jsem zahlédla letáček Hospice Bárka, který nabízel pomoc těm, kteří se starají doma o nevyléčitelně nemocné," říká Marie, která se poté rozhodla hospic oslovit. Již po první návštěvě zjistila, že zde někoho její starosti zajímají. Jak říká, cítila velkou laskavost, vstřícnost, pochopení, jistotu a její strach byl o něco menší. 

O manžela se paní Marie starala sama. Byly dny, kdy musela do práce a nechala ho doma samotného. Po celou dobu žila v obavách, jak to doma sám zvládne. V noci ze strachu nespala a přes den byla unavená.

„Klid a sílu jsem našla až ve chvíli, kdy k nám začala docházet Bárka, a já se dozvěděla, že můžu 24 hodin denně zavolat někomu, kdo pomůže radou, nebo osobní návštěvou,“ říká Marie a dodává, že lituje, že se o službách Bárky dozvěděla tak pozdě a mohla je využít až v několika posledních dnech manželova života. 

„Je málo lidí, kteří svou laskavostí, nezištností a profesionalitou pomáhají tam, kde je to třeba," děkuje jedna z vděčných klientek Bárky.  

Zdravotní, sociální i duchovní podpora

Posláním služby Bárka je umožnit nevyléčitelně nemocným lidem, takzvaně v terminálním stádiu, dožít svůj život doma, v kruhu svých blízkých. Domácí hospic Bárka poskytuje zdravotní, sociální, psychologickou a duchovní podporu. Nabízí lidem paliativní péči, která je zaměřená na zmírnění utrpení, léčbu bolesti, tlumení příznaků, které nemoc provázejí a která respektuje přání pacienta a jeho blízkých.

Komunikace s pacienty je vždy otevřená, pravdivá a empatická, kdy je zachována pacientovi důstojnost. Podpora v těchto těžkých chvílích je poskytována nejen pacientovi, ale i jeho blízkému okolí. 

Služba funguje v okrese Jihlava a vykonává jí tým odborníků, kteří jsou speciálně vzdělaní v oblasti práce s pacienty na konci života. Tým nedisponuje pouze svou profesionalitou, ale také svou empatií, citlivým přístupem, vysokým pracovním nasazením a v neposlední řadě svou lidskostí.

Batohy by byly velkým pomocníkem

Zdravotním sestrám a lékařům z Bárky by pro jejich práci v terénu hodně pomohly speciální zdravotnické batohy. Byla proto vyhlášena sbírka, jejíž výtěžek by umožnil pořídit tyto speciální batohy.  Ty výrazně usnadní převoz a uskladnění zdravotnického materiálu i léků, je totiž speciálně určený pro tyto účely. Jeden batoh stojí zhruba 4 tisíce korun. 

Na tyto pomocníky je třeba vybrat necelých 27 tisíc korun. V tuto chvíli je na kontě již 20 tisíc korun. Pokud se vybere vyšší částka, než je potřeba, pak peníze od dárců poputují na další zdravotnické vybavení pro službu Bárka.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní charita Jihlava

Štítky Bárka, paliativní, sbírka, terén, sociální, služba, nemoc, nevyléčitelný, batoh, Jihlava, pacient, návštěva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tým z jihlavské Bárky dochází za nevyléčitelně nemocnými. Práci by mu usnadnily speciální batohy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.