Už tento víkend zažije Vysočina jednu ze svých vůbec největších poutí. Na tradiční Mrkvancovou pouť mohou přijet lidé do Polné na Jihlavsku. Do téměř pětitisícového města mohou zájemci na pouť přijet už zítra. Pouť skončí v neděli.
Zítra bude pouť zpestřena od 20 hodin ohňovou show Fajro. Během soboty a neděle se mohou návštěvníci pouti kromě atrakcí těšit na ukázky tradičních řemesel, tržiště, kejkle, lukostřelbu, hudební program nebo třeba na hraní videoher na velkém plátně.
Pouť by nebyla poutí bez večerní zábavy, ty se budou konat v pátek i v sobotu, a to vždy od 20 hodin. Na té páteční zahrají mimo jiné Rockle &Jordan II,v sobotu třeba Gallen nebo Beat Band.
V Polné to ale nebude jen o rockové hudbě, v sobotu a v neděli jsou na nádvoří polenského zámku nachystány koncerty, a to ve folkovém a v country stylu, zazní i dechovka.
V sobotu od 11 hodin bude součástí pouťového víkendu i fotbalový zápas. Na městském stadionu si to v přátelském duchu rozdá Česká republika a Finsko. Půjde o mezistátní fotbalové utkání U18.
Pouti v Polné se už několik desítek let říká „mrkvancová“. Proč tomu tak vlastně je? Důvod je jednoduchý. Pouť v Polné se slaví na počest svatého Liguriáše, každý rok je to druhá zářijová neděle. To je doba, kdy se na Vysočině sklízela mrkev, která se v Polné pěstovala ve velkém, později ji nahradily brambory. V minulosti byl v Polné zaveden vždy jednou týdně „mrkvový den“, kdy se nesmělo jíst nic jiného. Dodnes se v Polné podle tradice nad vchodové dveře domů věší mrkev s pentlemi v národních barvách a pečou se koláče plněné mrkvi zvané mrkvance nebo mrkvánky.
Těsto: 1 kg mouky (60 dkg výběrové polohrubé, 40 dkg hladké), 20 dkg másla a 1 lžíce sádla, 20 dkg cukru, 3 žloutky, 5 – 7 dkg kvasnic, sůl, asi 50 celých nebo rozemletých fenyklů, mléko dle potřeby
Náplň: strouhaná mrkev asi 1,5 kg, ¼ kg cukru, 1 vanilkový cukr, 50 celých nebo rozemletých fenyklů. Dusíme na 10 dkg másla 5 – 10 minut. Udušenou mrkev necháme vychladit. Zůstane-li v mrkvi šťáva, po lehkém pomačkání ji slejeme.
Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které uvnitř naplníme mrkví. Na plech dáváme řídce, aby se bochánky nespekly – podle velikosti plechu 3 až 4 nebo 4 až 5. Podmastíme, pak lehce zmáčkneme, okraje pomastíme, vršek potřeme zbylým bílkem a posypeme celým mákem.
Upečené a vychladlé mrkvánky potřeme na posypaném vršku přehřátým nebo napůl rozpuštěným máslem (aby neztékalo) a hojně posypeme moučkovým cukrem s přimíchaným vanilkovým cukrem.
Z tohoto množství je asi 50 mrkvánků – podle velikosti i více.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.