Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Anděl mezi zdravotníky: Sestřička z jihlavské nemocnice získala Cenu sympatie. Mám velkou radost, říká Jana Pruknerová

Městské divadlo v Náchodě během uplynulé soboty hostilo finálový večer projektu Anděl mezi zdravotníky. Během slavnostního večera své síly poměřila dvanáctka finalistů a finalistek, své želízko v ohni měla také Nemocnice Jihlava. Sestřička z JIP Jana Prunkerová se rozhodně neztratila, nakonec získala Cenu sympatie.

Na pódiu vedle sebe nastoupili nejen zdravotní sestry a lékaři, laborantka, fyzioterapeutka, pečovatelka studentka, lékárnice, ale hlavně odborníci ve svých profesích. V krátkém představení, v rozhovorech se známými osobnostmi a při „poznávačce“ historických zdravotnických pomůcek finalisté prokázali svoje znalosti, pohotovost a komunikativnost.

Diváky náchodského divadla pobavil komentář ke zdravotnickému náčiní z úst gynekologa a porodníka Patrice Awonseba Baba Musah, pozdějšího vítěze, který při pohledu na porodnické kleště vyprávěl: „Porodnické kleště vozím sebou i domů, do rodné Ghany, kdyby bylo potřeba odrodit na poli. Jednou jsem si šel zahrát můj milovaný fotbal a po návratu vidím, bratr s nimi obrací maso na grilu. Tady vidíte, na co všechno se toto náčiní hodí."

Porota složená s osobností kulturního, společenského a politického života rozhodla takto:

1. místo: Patrice Awonseba Baba Musah, 35 let, Ústav pro péči o matku a dítě, lékař

2. místo: Jana Farkačová, 74 let, Všeobecná fakultní nemocnice, zdravotní laborant

3. místo: Vladimíra Svědínková, 52 let, Alzheimercentrum Černošice, pečovatelka

Během finálového večera bylo rozdáno také několik Cen sympatie, jednu z nich získala i již jmenovaná Jana Pruknerová, staniční sestra jihlavské JIP.

Letošní ročník byl volnější než ten minulý 

Pozvání do Náchoda na 2. ročník soutěže Anděl mezi zdravotníky přijali např. dcera prezidenta republiky Kateřina Zemanová, hlavní sestra ČR Alice Strandová, ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová, starosta města Náchod Jan Birke, ministr zdravotnictví Vojtěch Adam, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, člen představenstva Hospodářské komory ČR Radek Jakubský, profesor Roman Prymula a další významné osobnosti kulturního, společenského a politického života.

Osmatřicetiletá Jana Pruknerová pracuje jako staniční sestra na jihlavské JIP tři roky. Nejdříve začínala na lůžkovém oddělení interny a po mateřské dovolené přešla na JIP. Vždycky chtěla být zdravotní sestrou, je to pro ni povolání, které má smysl. Zdravotnictví mají v rodině, maminka byla ošetřovatelka, jedna teta sálová sestra a další dvě tety zdravotní sestřičky.

Jana Pruknerová je maminkou desetileté Barborky a osmiletého Jardy. Hodně času jí zabírá práce, zvláště v době covidu to bylo náročné, ale když to jde, vyrazí s rodinou do přírody na výlety, ráda čte, ráda se setkává s přáteli.

Do soutěže Anděl mezi zdravotníky Janu Pruknerovou přihlásilo vedení nemocnice. V sobotu 28. srpna získala Cenu sympatie Anděl mezi zdravotníky časopisu Profi Medicína.

Zakladatel a ředitel soutěže David Novotný mohl být spokojený, protože oproti prvnímu ročníku, který se konal opravdu za striktních hygienických opatření, se letos přece jenom lehčeji „dýchalo“.„Jsem rád, že při 2. ročníku projektu Anděl mezi zdravotníky už mohlo být náchodské divadlo plné a mohli jsme povzbuzovat dvanáctku zdravotníků v plné síle. Je hodně těžké vybrat jednu osobu, protože si ocenění zaslouží každý, kdo se stará o zdraví a pomáhá lidem. Doufám, že se všichni bavili, finalisté si to užili a je to pro ně milá zkušenost,“ uvedl David Novotný, který, jak je jeho zvykem, už spřádá plány na 3. ročník projektu Anděl mezi zdravotníky.

Rivalitu jsem necítila

Oceněná sestřička jihlavské nemocnice Jana Pruknerová na soutěži ocenila to, že meto všemi účastníky panovala přátelská atmosféra. „Příjemně mě překvapily některé známé osobnosti, třeba Felix Slováček mladší, herec Jan Přeučil. Měla jsem také příležitost viděl pana Jiřího Krampola a paní Zuzanu Bubílkovou, to byl velmi pozitivní zážitek, oba jsou moc zábavní. Nepřišlo mi to jako soutěž, necítila jsem žádnou rivalitu,“ sdělila redakci Drbny své dojmy krátce po soutěži sestřička Jana Pruknerová.

Účast v takové soutěži určitě vyžaduje značnou dávku odvahy, ruku v ruce s tím jde asi u každého tréma. „Samozřejmě, že jsem trému měla. Mým patronem pro galavečer byl herec Jan Přeučil. Je to velký profesionál,choval se galantně a to, jak byl v pohodě,mi pomohlo trému překonat,“ usmívá se Jana Pruknerová, kterou ocenění poroty příjemně přakvapilo. „Cena sympatie mi udělala velkou radost,“ svěřila se na závěr oceněná sestra z Nemocnice Jihlava.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anděl mezi zdravotníky

Štítky sestra, ocenění, soutěž, Nemocnice Jihlava, Pruknerová, anděl mezi zdravotníky, zdravotník, zdravotnický pracovník, Lékárenský komplex Jihlava, anděl, jednotka intenzivní péče, Náchod, David Novotný, Jan Přeučil, Česko, Felix Slováček, Roman Prymula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anděl mezi zdravotníky: Sestřička z jihlavské nemocnice získala Cenu sympatie. Mám velkou radost, říká Jana Pruknerová | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.