Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Také dnes nás čekají třicetistupňová vedra. Večer přijdou další silné bouřky

Horké počasí bude v naší zemi panovat i během dnešního dne, kdy zejména na Moravě a ve Slezsku odpolední teploty překročí až 31 stupňů Celsia. Večer a v noci na středu pak přijdou silné bouřky s přívalovým deštěm, silným větrem a krupobitím. Podle meteorologů se budou vyskytovat v celé zemi, přičemž v západní polovině mají být silnější a mohou rozvodnit řeky. V některých místech by hladiny mohly vystoupat na první povodňový stupeň, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Zejména na jihu Moravy se přitom lidé teprve pozvolna vzpamatovávají ze zkázy, kterou za sebou minulý čtvrtek zanechala silná bouře s tornádem. Zasáhla zejména Břeclavsko a Hodonínsko, zanechala za sebou přes 1200 poškozených domů a šest obětí.

Sbalili jsme hřebíky, fólie a jeli jsme. Lidé na Moravě jsou opravdu vděční, říká dobrovolník Ondřej z Batelova

Do obcí na jižní Moravě, které ve čtvrtek 24. června postihlo ničivé tornádo, jezdí kromě složek IZS také řada dobrovolníků. Pomocnou ruku ochotně nabídli také dva muži z Batelova na Jihlavsku - Ondřej Šuhaj a Richard Rod. Jak Ondřej popsal...

Ještě v úterý by podle předpovědi mělo být v Česku 28 až 32 stupňů, na jihovýchodě až 34 stupňů. Později odpoledne a večer se od jihozápadu objeví četné přeháňky a bouřky, ojediněle i velmi silné. Ve východní části republiky se při nich lokálně může vyskytnout přívalový déšť s úhrny kolem 30 milimetrů, s kroupami a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině. Pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Královéhradecký kraji platí od úterních 20 hodin do středečního rána upozornění před vysokým nebezpečím velmi silných bouřek. Vítr při nich může dosáhnout v nárazech až 90 kilometrů v hodině a při přívalových srážkách napršet kolem 50 milimetrů vody.

V uvedených krajích současně mohou stoupnout hladiny řek, voda by se však neměla vylévat z břehů. Podle meteorologoů by se lidé měli vyvarovat koupání či plavbě na lodí na těchto tocích.

Ve čtvrtek počítejme s výrazným ochlazením 

Z dlouhodobého výhledu ČHMÚ vyplývá, že v červenci se počasí pravděpodobně zmírní. 

První červencový den ve čtvrtek se však již výrazně ochladí. Třeba na západě Čech nejvyšší denní teploty klesnou až na 18 stupňů a ve zbytku země na 20 až 24 stupňů. Podobné teploty pak budou i na přelomu tohoto a příštího týdne.

Celkově budou teploty ve čtyřech týdnech pondělí 28. června do 25. července podle ČHMÚ odpovídat dlouhodobým průměrům pro toto období. „Relativně nejteplejší vychází týden od 5. do 11. července s průměrem nejnižších nočních teplot kolem 13 stupňů Celsia a průměrem nejvyšších denních teplot kolem 25 stupňů Celsia," oznámili pracovníci ČHMÚ. Objem srážek bude nejprve nadprůměrný, ale koncem července už klesne pod dlouhodobý průměr.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto StockSnap / pixabay

Štítky horko, teplota, léto, předpověď, počasí, meteorologové, bouřka, Český hydrometeorologický ústav, stupeň Celsia, Morava, Slezsko, Česko, okres Břeclav, okres Hodonín, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také dnes nás čekají třicetistupňová vedra. Večer přijdou další silné bouřky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.