Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihlava bude mít poblíž náměstí nové veřejné toalety. Půjde o provizorium zhruba na 10 let

Jihlavští zastupitelé na svém dnešním zasedání rozhodli o tom, že město nechá postavit poblíž Masarykova náměstí, konkrétně v Židovské ulici, nové veřejné toalety. Na uvedený záměr uvolnili 2,5 milionu korun. Nynější WC pro veřejnost má město pronajaté v části podzemního podlaží obchodního domu na náměstí, chodí se tam po schodech. Problém se na radnici řeší řadu let.

„Možná už třetí zastupitelstvo to řeší," řekl Radek Popelka z opozičního hnutí ANO. Zároveň se pozastavil se nad tím, že nové veřejné toalety v Židovské ulici mají být v kontejneru.

Kontejnerová wc se dávají do historických měst 

Umístit nové WC do historických domů patřících městu v centru podle náměstka primátorky Martina Laštovičky (za KDU-ČSL) nejde. „Jednak jsou tam stupně, bezbariérovost nemožná, kříží se to s různými provozy," řekl Martin Laštovička. Kontejner s WC, který chce město osadit do Židovské ulice, se podle náměstka dává i do historických měst. „Tomu odpovídá i ta částka. Normální klasický kontejner máte přibližně za 500 tisíc korun," řekl.

Masarykovo náměstí s rozlohou 3,7 hektaru patří mezi největší v zemi, je součástí městské památkové rezervace. To, že by Jihlavané chtěli mít na náměstí mino jiné i lepší toalety, vyplynulo z loňské on-line debaty k architektonické studii úprav centrální plochy města.

Plánované toalety pro veřejnost budou blízko střední části rozlehlého náměstí. Podle náměstka jde o provizorní řešení, podle jeho odhadu tak na deset let. „V té vybourané části města, na tu dobu, než tam dostavíme něco hodnotného," řekl.

Město Jihlava má nyní veřejné záchody vedle obchodního domu - dříve Prioru, starají se o ně Služby města Jihlavy. Podle vyjádření vedení města jsou však za hranou životnosti. Městská firma zřejmě nájemní smlouvu s jejich vlastníkem ukončí po otevření nového bezbariérového zařízení.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto jarmoluk (pixabay) | Zdroj ČTK

Štítky ČR, služby, správa, Jihlava, toaleta, Radek Popelka, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava bude mít poblíž náměstí nové veřejné toalety. Půjde o provizorium zhruba na 10 let | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.