Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nejen jako čajovna, památný dům v centru Jihlavy bude po opravách sloužit i turistům a dokumentu

Jihlavská radnice začne na podzim opravovat cenný goticko-renesanční dům v městské památkové rezervaci. V přízemí je čajovna, další dvě patra měšťanského domu byla kdysi rozdělená různými vestavbami na byty. Po dokončení rekonstrukce se budova ve spodní části Masarykova náměstí stane výchozím bodem pro poznávání města, v dosud nevyužívaném podkroví vznikne zázemí pro dokumentární film. Primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) rovněž podotkla, že čajovna se vrátí.

"Projekt vzniká ve spolupráci s centrem dokumentárního filmu, které se sem bude přesouvat. Budou tady prostory pro přednášky, pro kulturní akce a bude tady především centrum jihlavského architektonického manuálu," uvedla primátorka. Databáze s informacemi o významných stavbách v Jihlavě vznikne během tří let. Lidé si z tohoto manuálu budou moci sami vytáhnout, co je bude zajímat, případně si vytvořit vlastní stezku pro poznávání města.

Dům s popisným číslem 21 by měl být opravený v roce 2023. Sídlit v něm pak bude městská organizace Brána Jihlavy pro kulturu a cestovní ruch, která bude v přízemí provozovat návštěvnické centrum. Čajovna dostane místo v zadní části domu se dvorem. Různé kulturní pořady bude možné pořádat ve dvou sálech druhého patra.

Cena za opravy domu vyplyne z chystaného výběrového řízení na dodavatele. Podle předpokladu by se měla pohybovat mezi 75 až 80 miliony korun. Přibližně polovinu nákladů pokryje dotace, kterou má město slíbenou z takzvaných norských fondů.

"Je to vzácný dům z prvopočátku města," řekl náměstek primátorky Martin Laštovička (za KDU-ČSL). Městu budova patří od prosince 1907. "My pořádně nevíme, co v tom domě bylo," uvedl. Byty, které tam byly vytvořené pomocí různých vestaveb, nebyly moc pohodlné. Chodilo se do nich i přes koupelnu, záchod někde lidé měli na konci úzké desetimetrové chodby.

Na bytové domy se podle náměstka předělávaly měšťanské domy od 19. století, kdy s rozvojem průmyslu začali do Jihlavy přicházet za prací lidé z okolí. "To není problém jen tohoto domu, ale celé Jihlavy. Měšťanské paláce se znehodnotily," doplil Laštovička.

V domě číslo 21 město odkryje a uchová všechny cenné vrstvy, od gotické po barokní a klasicistní. Architekturu 21. století bude reprezentovat nově upravené podkroví. Stopy historického vývoje lidé uvidí z proskleného výtahu, s jehož vestavbou projekt také počítá.

Dům, v němž sídlí jihlavská čajovna, se promění. Nabídne zázemí pro kulturu a vzdělání

Jihlava bude mít další možné turistické lákadlo. Město totiž obdrželo grant na obnovu domu na adrese Masarykovo náměstí 21. Peníze na rekonstrukci tohoto objektu půjdou z Evropského hospodářského prostoru a Norska, konkrétně z programu Kultura....

Ohodnoť článek

Autoři | Foto firmy.cz

Štítky ČR, správa, památky, stavby, Jihlava, FOTO, AUDIO, dům, Karolína Koubová, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejen jako čajovna, památný dům v centru Jihlavy bude po opravách sloužit i turistům a dokumentu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.