Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Profesionální i dobrovolní hasiči dnes slaví svůj den. Znáte jejich desatero?

Také hasiči, ať už ti profesionální, nebo dobrovolní, mají svůj mezinárodní den. Ten připadá každoročně na 4. května, tedy na dnešek. Skoro každá obec má svůj sbor dobrovolných hasičů (SDH). Podle posledních statistik je v ČR kolem 8500 sborů, které mají zhruba 350 tisíc řádných členů.

Vysočina měla v roce 2020 téměř 45 tisíc dobrovolných hasičů, v celém kraji s pěti okresy funguje 945 sborů. Z toho vyplývá, že dobrovolným hasičem je každý dvanáctý obyvatel Vysočiny.

Sbory jsou označeny šesticiferným evidenčním číslem a podle své velikosti, významu a vybavení se člení do kategorií pomocí označení římskými číslicemi II až VI. Číslo I mají profesionální sbory HZS ČR.

Hasiči, jejichž patronem je svatý Florián, každý den pomáhají v boji s ohněm a také při záchraně životů. Věnují se také hasičskému výcviku dětí a spolupráci na společenských akcích, a to hlavně v menších obcích.

Královskou disciplínou je útok 

Kromě nejznámější činnosti v podobě hašení požárů zasahují hasiči také při povodních, živelních pohromách, pomáhají při dopravních nehodách a jiných mimořádných událostech, poskytují technickou pomoc. Věnují se také prevenci požárů a dalších podobných nežádoucích událostí. Během posledních měsíců také vypomáhali v nemocnicích, zejména  na rizikových covid odděleních.

Od prvního vyhlášení nouzového stavu spojeného s koronavirem loni v březnu byli dobrovolní hasiči na Vysočině součástí krajského krizového štábu.

Hasiči mají také svůj vlastní požární sport. Ten zahrnuje soutěže v nejrůznějších hasičských dovednostech. Jakousi královskou disciplínou je požární útok. Musí se při něm skloubit mnoho faktorů, nejdůležitější je spolupráce členů v týmu.

Dobrovolných hasičů na Vysočině ubylo kvůli administrativní změně. Nyní je jím každý dvanáctý občan v kraji

Ke konci loňského roku bylo na Vysočině 44 116 dobrovolných hasičů, o 74 méně než v roce 2019. Úbytek byl ale ovlivněný administrativní změnou, kdy desítka sborů s 270 členy přešla pod Jihomoravský kraj, jinak počet dobrovolných hasičů v kraji...

Hasičské desatero

1. Nehledej v dobrovolném sboru hasičském ni zisku, ni slávy, nýbrž jen povinnosti bratrské pomoci v neštěstí.

2. Jsi-li hasičským dobrovolníkem, buď jím celou duší a celým tělem, nemáš-li dobré vůle, nejsi dobrovolníkem a jsi dobré věci na obtíž.

3. Buď obětavý a statečný, ale jednej vždy s rozvahou, zbytečně nevydávej se v nebezpečí a dbej v činnosti hasičské svého zdraví.

4. Jsi-li činovníkem, nevypínej se nad jiné, ale pamatuj, že ti, kteří Tě zvolili, očekávají od Tebe činnosti zvýšenou a všechny přednosti těla i duše.

5. Bratry své považuj za rodné, jsi-li vzdělanější, nepohrdej jimi, ale hleď se jich povznést.

6. Pamatuj, že na hasičském dobrovolníku se žádá povaha přímá, šlechetná a vlastenecká, v pospolitém jednání počestná a vlídná.

7. Užitečnost hasičského zřízení dokazuje se lépe skutky než slovy, ale zájmy hasičské dlužno vždy a všude slušným způsobem hájit.

8. Nevyvolávej ve spolku různic, sporů a pohoršení, ale přičiň se kvůli dobré věci, abys všeliké neshody přátelským způsobem zamezil nebo usmířil.

9. Máš-li na sobě čestný stejnokroj hasičského dobrovolníka, pamatuj, že nevhodným způsobem a chováním nezpůsobíš hanbu jen sobě, ale zařízení, jehož odznak nosíš.

10. Jsi-li členem hasičské dobrovolnosti, pak se tímto desaterem řiď a pak budeš dobrým hasičským dobrovolníkem.


 


 


 

Ohodnoť článek

Zdroj dobrovolnici.cz

Štítky hasiči, mezinárodní den, 4. květen, dobrovolní hasiči, Kraj Vysočina, sbor dobrovolných hasičů, Česko, svatý Florián, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Profesionální i dobrovolní hasiči dnes slaví svůj den. Znáte jejich desatero? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.