Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Proč se ženy rozhodují pro domácí porod? Vadí jim rutinní zásahy v nemocnici i chování personálu

Plánované domácí porody u nás nejsou příliš zavedené, gynekologové je ženám obvykle nedoporučují, přesto se k nim podle neoficiálních čísel ročně rozhodne 450 až 1000 žen v tuzemsku. Žádná oficiální statistika však neexistuje. Podle průlomového průzkumu Anny Durnové a Evy Hejzlarové z FSV UK je nejčastějším důvodem k plánovanému domácímu porodu nedůvěra v nemocnice a jejich postupy.

Posílám první text. Jsou tam dva odstavce od krajské záchranky. Ty si prosím vyměňte nebo upravte podle svých vlastních podkladů, které jste si v týdnu nazdrojovali.

Ve výsledku můžete doplnit citaci své záchranky v tomto prvním odstavci a druhý můžete z přímé řeči převést do normálního textu. Rizika domácího porodu jsou všude stejná...

Plánovaný domácí porod s sebou nese četná rizika a většinou jsme k rodičce přivoláni až při samotné komplikaci (nepostupující porod, masivní poporodní krvácení). Takovéto komplikace však mohou zvládnout pouze zdravotníci na porodním sále, kde je zkušený porodník, pediatr, nelékařský personál v dostatečném počtu a s vybavením, které žádná záchranná služba na světě není schopna mít v terénu.

Není samozřejmostí, že pokud jde o úmrtnost novorozenců, patříme ke světové špičce a je to dáno (mimo jiné) také tím, že většina porodů se odehrává v nemocnicích, kde se také všechny vznikající komplikace dají efektivně řešit.

Zásahů u komplikací při domácím je naštěstí jen několik do roka, většinou však s fatálními následky pro novorozence nebo rodičku. Také se později často zjistí, že domácí porod byl naprosto nevhodný, protože rodička nesplňovala doporučení pro domácí porody (fyziologické těhotenství, přechozí porody bez komplikací..).

Že takový zásah negativně poznamená i členy zasahujících skupin záchranné služby snad není třeba ani dodávat.

Rutinní zásahy v nemocnici odrazují rodičky

Průzkumu se zúčastnilo více než 640 žen, které v letech 2015 až 2020 plánovaně rodily doma. Podle výsledků ženy volí domácí porody nejčastěji proto, že nepovažují péči v nemocnicích za kvalitní. Důvodem jsou hlavně zákroky, které jsou rodičkám prováděny bez jejich souhlasu a také znevažování jejich pocitů a schopností. Doma by často nerodily, pokud by si mohly v porodnicích vybrat porodní asistentku nebo by existovaly porodní domy.

„Určitá část žen bude rodit doma vždycky. Nicméně ženy v naší studii mluví o tom, že by doma nerodily, pokud by si do porodnice mohly vzít svoji porodní asistentku a pokud by existovaly porodní domy. To jsou vzhledem k současným debatám ohledně kompetencí porodních asistentek a přípravě porodních domů velmi zásadní zjištění,“ doplňuje pro redakci Drbny vedoucí výzkumného týmu Anna Durnová.

Drtivá většina žen si rizika uvědomuje

Ve veřejných diskuzích dominuje téma o rizicích domácího porodu oproti porodům v porodnicích. Právě rizika domácího porodu si podle výzkumu většina rodiček uvědomuje. „Šetření ukázalo, že si většina žen rizika spojená s volbou domácího porodu uvědomuje a že s těmito riziky aktivně pracuje,“ říká Durnová. Podle ní častěji rizika vnímají ženy s vysokoškolským vzděláním (86 procent), obecně s technickým zaměřením vzdělání (87 procent) a spíše z velkých měst nad 100 tisíc obyvatel (88 procent).

Stejně jako v případě počtu plánovaných domácích porodů, neexistují statistiky ani týkající se počtu výjezdů záchranné služby ke komplikacím při nich. „Není zas tak časté, abychom zasahovali u komplikací při plánovaném domácím porodu. Častější je, že proběhne tzv. překotný porod bez komplikací a my ho pouze dokončíme a převezeme rodičku s novorozencem do zdravotnického zařízení. Je potřeba rozlišovat plánovaný a neplánovaný porod v domácnosti. Naštěstí je valná většina takových porodů neplánovaná,“ potvrzuje redakci mluvčí krajské záchranky Petr Janáček.

V obecné rovině podle ní v souvislosti s domácími porody patří mezi největší rizika „přidušení“ dítěte způsobené například omotáním pupečníku kolem krku novorozence nebo vdechnutím plodové vody. K dalším možným komplikacím se řadí atypická poloha plodu a také podchlazení novorozence. Všechny náhle vzniklé stavy, které bezprostředně ohrožují novorozence na životě, vyžadují neprodlenou odbornou resuscitační péči ve snaze obnovy základních životních funkcí. Matky zase mohou být ohroženy masivním krvácením po odloučení placenty.

Rodička v domácím prostředí? Nejčastěji vysokoškolačka

Dotazníkové šetření také ukázalo, že nejčastěji volí domácí porod ženy s vyšším vzděláním. Ty, které rodí doma s pomocí porodní asistentky, výrazně převažují, pouze minimum jich rodí zcela neasistovaně, kdy důvodem je především nedostupnost porodní asistentky v daném regionu, případně neochota ohrozit porodní asistentku pokutou. 

Naprostá většina z více než šesti stovek dotazovaných žen má také vybranou záložní porodnici, takzvaně „kdyby náhodou bylo potřeba“. Tyto ženy také nejsou zcela mimo zdravotnický systém. Jak ukazují výsledky studie, ženy, které volí porod doma, absolvují pravidelná vyšetření, zejména ultrazvuk, odběry krve a moči a screening vývojových vad. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihlava, domácí porod, průzkum, ZZS KV, Anna Durnová, Petr Janáček, nemocnice, porod, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč se ženy rozhodují pro domácí porod? Vadí jim rutinní zásahy v nemocnici i chování personálu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.