Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlava zatím nepoužila dům připravený pro bezdomovce v karanténě kvůli covidu

Krajská Jihlava zatím nemusela použít dům připravený od loňského listopadu pro lidi bez domova, kteří by byli v karanténě nebo v izolaci kvůli covidu-19. Případů bylo podle radnice málo, o tyto lidí se postaralo Středisko křesťanské pomoci, které provozuje ve městě azylové domy. Bystřice nad Pernštejnem ubytovala dva lidi v sokolovně, dvoutýdenní karanténa jim podle starosty Karla Pačisky (ČSSD) skončila v pátek.

Bystřická radnice pro tento účel vyčlenila bývalou klubovnu v sokolovně. „Zajistili jsme nějaké matrace, povlečení," řekl starosta Karel Pačiska. Město se také postaralo o jídlo pro ubytované. Dodržování karantény pravidelně kontrolovala bezpečnostní agentura a policie.

Padesátitisícová Jihlava připravila pro lidi bez přístřeší dům v Brněnské ulici, kde by podle listopadové tiskové zprávy města mohlo být až 11 lidí, které by hygienici poslali do karantény, případně pět lidí v izolaci. Tento dům zatím využitý nebyl, řekl mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. Opatření se podle něj zatím týkalo jednotlivců, postarali se o ně v azylovém domě. „Vytápět celou budovu se nám zdálo neekonomické," řekl.

Policisté v Jihlavě řeší případ třiapadesátiletého muže bez domova, kterému vyšel pozitivní test na covid-19 a z tohoto důvodu byl na základě rozhodnutí krajské hygienické stanice umístěn do izolace v azylovém domě v Jihlavě. V pátek 6. listopadu...

Ředitel jihlavského Střediska křesťanské pomoci David Chlupáček doplnil to, že lidé bez domova, kteří byli kvůli covidu-19 v karanténě nebo v izolaci, byli většinou klienty azylového domu. „Takže tu karanténu nebo izolaci vykonávají tady," řekl David Chlupáček. Ví teď o jediném případu, kdy hygienici nařídili karanténu člověku, který neměl kde bydlet. Nebyl pozitivní na covid-19. Byl pacientem v nemocnici, která ho potřebovala propustit. „Ten nakonec dopadl tak, že jsme ho přijali do azylového domu pro muže, kde bylo volné místo a vykonával tu karanténu tady," uvedl ředitel. Středisko křesťanské pomoci provozuje v Jihlavě azylový dům pro muže, dům pro rodiny s dětmi a během zimy také noclehárnu.

Bývalý jihlavský DDM bude sloužit bezdomovcům v karanténě. Obyvatelé v okolí nemusí mít strach z nákazy

Jihlavská radnice zajistila základní podmínky pro pobyt bezdomovců, kterým byla nebo bude krajskou hygienickou stanicí (KHS) nařízena karanténa či izolace. K tomuto účelu bude sloužit bývalý Dům dětí a mládeže na Brněnské ulici, tedy dům s...

Žďár nad Sázavou zatím nemusel řešit žádný případ člověka bez přístřeší, který by byl v karanténě nebo v izolaci kvůli covidu-19, a to ani na území obce s rozšířenou působností. „Karanténní prostory máme pořád připraveny," řekl Petr Krábek ze sociálního odboru města.

Na Vysočině bylo v neděli podle údajů krajské hygienické stanice 6379 lidí nakažených covidem-19. Od začátku koronavirové epidemie v tomto kraji zemřelo 1029 lidí, u nichž se nákaza potvrdila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky sociální, covid, koronavirus, Vysočina, bezdomovec, karanténa, Jihlava, COVID-19, dům, ČSSD, Bystřice nad Pernštejnem, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava zatím nepoužila dům připravený pro bezdomovce v karanténě kvůli covidu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.