Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bezdomovec s koronavirem odešel z izolace v jihlavském azylovém domě. Za šíření nemoci mu hrozí až 8 let za mřížemi

, aktualizováno 8. listopadu 2020, 12:36

Policisté v Jihlavě řeší případ třiapadesátiletého muže bez domova, kterému vyšel pozitivní test na covid-19 a z tohoto důvodu byl na základě rozhodnutí krajské hygienické stanice umístěn do izolace v azylovém domě v Jihlavě. V pátek 6. listopadu policisté dostali od jihlavských městských strážníků oznámení o tom, že uvedené opatření nerespektuje.

Muž totiž z azylového domu i po poučení ze strany personálu sám svévolně odešel a volně se pohyboval po Jihlavě. „Policisté získali od strážníků aktuální poznatek, že se muž pohybuje v prostoru hlavního nádraží v Jihlavě. Na místo byla proto vyslána policejní hlídka, která se vybavila speciálními ochrannými prostředky. Policisté muže zajistili a za přísných hygienických opatření ho umístili do policejní cely předběžného zadržení,“ popsala Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Jihlava připravila místo pro bezdomovce, kteří budou v karanténě. Budou tam mít i jídlo

Jihlava připravila ubytování pro bezdomovce ve městě, kteří by měli být kvůli covidu-19 v karanténě. V jedné z městských budov už bylo tento týden nachystaných 11 lůžek, do budoucna by jich tam mělo být 20, řekl ředitel městské policie Jan Frenc.

Případem se začali zabývat jihlavští policisté, kteří ve věci zahájili úkony pro podezření ze spáchání trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci. Kriminalisté zahájili trestní stíhání muže a z tohoto činu ho obvinili. „Současně vyšetřovatel podal podnět státnímu zástupci k vypracování návrhu na vazbu. Státní zástupce podnět vyšetřovatele akceptoval a ještě v průběhu soboty proběhlo přímo v cele vazební jednání, po kterém byl muž eskortován do vazební věznice v Brně,“ pokračuje mluvčí Čírtková. Muž putoval do speciální izolace, která je určena pro vazebně stíhané osoby pozitivní na koronavirus.

Jde o muže s bohatou trestní minulostí 

„U obviněného muže bylo nutné přistoupit k takovému postupu, a to zejména proto, že by ve svém jednání pokračoval a hrozilo, že by nekontrolovaně virus šířil dál. Navíc se jedná o muže, který má za sebou poměrně bohatou trestní minulost. Zákrok policistů i veškeré úkony související s tímto případem probíhaly s nejvyšší mírou opatrnosti a obezřetnosti a za dodržení všech hygienických opatření tak, aby nemohlo hrozit nakažení policistů,“ uvedl Aleš Indra, ředitel územního odboru Jihlava.

Muži za jeho jednání hrozí velmi přísný trest, protože se trestné činnosti dopustil v období vyhlášeného nouzového stavu. Za trestný čin šíření nakažlivé lidské nemoci může skončit až na osm let ve vězení.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, covid, nemoc, izolace, opatření, porušení, bezdomovec, COVID-19, Jihlava, azylový dům, Krajská hygienická stanice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Heyduk

...no a konečně bude za peníze daňových poplatníků bydlet

Pondělí, 9. listopadu 2020, 19:29Odpovědět

Dušan Zbožínek

Jasně, buzerovat , zavírat, špehovat, demokrati

Neděle, 8. listopadu 2020, 12:22Odpovědět

Bezdomovec s koronavirem odešel z izolace v jihlavském azylovém domě. Za šíření nemoci mu hrozí až 8 let za mřížemi | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.