Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vládní opatření nemají vliv na chod jihlavské záchytky. Vloni tam přespalo 1198 opilců

Jak se ukázalo, zákaz pití alkoholu na veřejnosti nebo jeho prodej z výdejních okének neměl v roce 2020 vliv na počet nocležníků na protialkoholní záchytné stanici v Jihlavě, která je jedinou na Vysočině. Její služby v roce 2020 „využilo“ 1198 opilců.

Protialkoholní záchytnou stanici provozovaly do října 2018 Služby města Jihlavy (SMJ). Obvykle vykazovaly mírně nižší počet nocležníků. V roce 2017 jich bylo 1068, do září 2018 pak přes 800. SMJ v roce 2018 smlouvu na provozování protialkoholní záchytné stanice vypověděly, Kraj Vysočina pak provozování svěřil nemocnici, kterou zřizuje. Pro účely stanice dal asi za 18 milionů korun postavit v areálu nemocnice samostatný objekt.

Rok předtím to bylo 1201 lidí. „Čtyřtisícový poplatek za pobyt zatím zaplatila asi třetina lidí,“ řekla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. Jihlavskou protialkoholní záchytnou stanici více než dva roky provozuje Nemocnice Jihlava.

Jak již bylo řečeno, platná vládní opatření chod jihlavské záchytné stanice neovlivnila. Covidová doba spíše změnila návyky lidí. „Více lidí pije doma a jsou agresivnější, přibývá domácího násilí,“ popsala Zachrlová.

Statistiky ukázaly, že na záchytce v Jihlavě častěji střízliví muži. Žen bylo loni 144, v roce 2019 jich bylo 160. Nejvíc, 212 opilých, se do zařízení dostalo přímo z Jihlavy. Z dalších okresních měst byl podíl nižší. Z Třebíče jich loni bylo 70, ze Žďáru nad Sázavou 67, z Pelhřimova 49 a Havlíčkova Brodu 21.

FOTO: Nová záchytka v Jihlavě je hotová. Vyspí se v ní až 11 lidí, vyhřívá ji podlahové topení

Skoro 18 milionů stála nová záchytná stanice v Jihlavě, která je již zkolaudovaná a otevře se na začátku dubna. Vystřízlivět zde bude moci až 11 opilců. Nová budova jediné záchytky na Vysočině stojí v areálu jihlavské nemocnice u vjezdu z ulice U...

Na protialkoholní záchytné stanici končí také cizinci, nejčastěji to bývají Ukrajinci nebo Rumuni. Čtyřtisícový poplatek za pobyt zatím zaplatila asi třetina lidí, dlužná částka za loňský rok je přes tři miliony korun.

Plno práce měli zaměstnanci jihlavské záchytky 8. března, kdy během dvou hodin přijali 7 lidí. Z toho byly dvě agresivní ženy.

Na jihlavské záchytce bylo v noci veselo. Za dvě hodiny přijala 7 lidí, z toho dvě agresivní ženy

Protialkoholní záchytná stanice v Jihlavě, jediná na Vysočině, má za sebou zajímavou noc. Její zaměstnanci totiž během čtyř hodin, konkrétně v čase 18:40 až 22:25, přijali sedm lidí.

Koronavirus zkomplikoval chod i na jihlavské záchytce. V loňském roce 22. září se zařízení muselo uzavřít, protože tři její pracovníci se nakazili covidem. Zdrojem nákazy byl jeden z klientů. Opilce bylo nutné vozit do jiných krajů. 

Koronavirus zavřel jedinou krajskou záchytku. Tři pracovníci se nakazili od klienta

Ode dneška až do odvolání je uzavřená jihlavská protialkoholní záchytná stanice, která je jediným takovým zařízením v kraji. Důvodem jsou tři nakažení pracovníci koronavirem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky záchytka, alkohol, covid, koronavirus, nařízení, Jihlava, Vysočina, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vládní opatření nemají vliv na chod jihlavské záchytky. Vloni tam přespalo 1198 opilců | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.