Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Co Jihlavany nejvíc trápí? Hlavně přeplněné kontejnery v centru, které plní podnikatelé

Obyvatelé Jihlavy se na začátku letošního roku zapojili do projektu Probereme Jihlavu. V jeho rámci na jihlavskou radnici posílali postřehy, jenž se týkaly toho, co se jim ve městě líbí, a co by naopak chtěli změnit. Úředníci jihlavského magistrátu se nyní pustili do řešení prvních podnětů.

Z výsledků pak vzejde Strategie rozvoje města pro roky 2022 až 2032.

Protože některé podněty od Jihlavanů se ale týkají aktuálních problémů, je nutné je řešit okamžitě. „Několik z nich proto už nyní mají v rukou pracovníci odboru životního prostředí,“ uvedl Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Pomohou konkrétní podněty 

Lidem vadí například přeplněné malé koše v centru města, do kterých někteří vyhazují velké krabice. Ptají se tak radnice, jestli kontroluje firmy v centru, zda mají vlastní kontejnery. „Kontrola samozřejmě probíhá dle kapacitních možností pracovníků odboru. Není ale v našich silách uhlídat vše. Pomohou nám tedy konkrétní podněty na to, kdo nebo z jaké provozovny, se tohoto jednání dopouští,“ uvedla vedoucí jihlavského odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Lidem, kteří bydlí v centru města, vadí také přeplněné kontejnery určené pro obytné domy. Stěžují si na to, že jim je plní podnikatelé. „I tady provádíme pravidelné kontroly. Pokud se ale problém na některých místech opakuje, stačí se obrátit přímo na náš odbor s konkrétním místem,“ podotkla Ruschková s tím, že lidé mohou podněty zadat také do Hlášení závad města Jihlavy 

Větve padající na silnice 

Obyvatele Jihlavy netrápí ale jen přeplněné kontejnery. Odbor životního prostředí od obyvatel Jihlavy dostal třeba i podněty ke starým stromům ve městě. Lidé upozorňují například na odpadávající větve na silnici. „Suché roky způsobily radikální zhoršení vitality stromů. Naši pracovníci se je snaží ošetřovat. Stromů je ale ve správě odboru životního prostředí na veřejných prostranstvích na čtyřicet tisíc,“ vysvětlila vedoucí odboru Katarína Ruschková.

Na všech podnětech od obyvatel Jihlavy, kterých bylo přes devět set, pracují v těchto dnech sociologové. Ti je využijí společně s dalšími daty k tvorbě dotazníku. „A právě v něm se lidé mohou vyjádřit k tomu, co je podle nich ve městě do budoucna skutečně důležité,“ uvedla primátorka Karolína Koubová.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, podnět, odpad, kontejner, odbor životního prostředí, radnice, magistrát, životní prostředí, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co Jihlavany nejvíc trápí? Hlavně přeplněné kontejnery v centru, které plní podnikatelé | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.