Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlava v létě vyhlásí výběrové řízení na stavbu arény. Demolice starého stadionu proběhne ještě letos

Jihlava by chtěla letos v létě vypsat tendr na zhotovitele multifunkční arény, která má nahradit zastaralý Horácký zimní stadion. Pokud všechno půjde podle plánu, mohla by demolice starého stadionu začít ke konci roku. Podle dřívějších údajů radnice jde o projekt s náklady okolo miliardy korun.

Financování arény se podle Ryšky dolaďuje. Město má zájem o program na podporu nadregionální sportovní infrastruktury. "Protože z těch projektů, které si myslíme, že by se do toho (programu) mohly hlásit, jsme jedni z nejlepších," uvedl náměstek primátorky Petr Ryška (ODS). Předpokládá, že vedle státu by se na financování arény mohl podílet kraj, část nákladů by město mohlo pokrýt i z úvěru.

Na Horáckém zimním stadionu hrají domácí zápasy hokejisté Dukly. Městu patří sportoviště i hokejový klub.

Územní rozhodnutí na novou arénu by podle náměstka mohlo být pravomocné do týdne, stavební povolení by město mohlo mít během května. Povolení k demolici starého stadionu už má. "Ale my bychom to chtěli soutěžit najednou. To znamená, ten, kdo by stavěl novou multifunkční arénu, by dělal i demolici," podotkl.

FOTO: Horácká aréna s korunou ježka. Bude měnit barvy jako chameleon

Jihlavští radní se dnes seznámili s výslednou podobou vzhledu připravované Horácké multifunkční arény. Vnější fasádu haly architekti navrhují vyrobit z cenově dostupných kovových probarvených desek – takzvaného pororoštu.

Na letošek má Jihlava v plánu několik desítek investic. "Jsem rád, že i v této složité době je na tom město tak, že může investovat a že může investovat relativně dost," řekl Ryška.

Například v dubnu by měla být dokončena rekonstrukce budov v centru, kde byla naposled vojenská správa. Nově budou sloužit magistrátu. Díky dotaci z takzvaných norských fondů chce město letos začít opravovat další dům v městské památkové rezervaci, což bude stát skoro 80 milionů Kč.

V červenci by měla skončit stavba nového silničního sjezdu z dálničního přivaděče do ulice Romana Havelky, kde jsou obchody i akvapark. Ve sportovním a rekreačním areálu Český mlýn letos přibude adrenalinové sportoviště pro bikery, takzvaný pumptrack. Jihlava bude také stavět další úseky cyklostezek a investuje do vodohospodářské infrastruktury, již si od letoška spravuje sama.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ČR, správa, stavby, sporty, Jihlava, demolice, Petr Ryška, ODS, Roman Havelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava v létě vyhlásí výběrové řízení na stavbu arény. Demolice starého stadionu proběhne ještě letos | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.