Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rodák z Třebíče Miroslav Donutil slaví životní jubileum. Oblíbenému herci je dnes 70 let

Náš kraj má hned několik slavných rodáků. Jedním z nich je určitě i přední český herec, bavič, moderátor a také příležitostný zpěvák Miroslav Donutil. Ten se narodil přesně před 70 lety v Třebíči.

Jeden z předních českých herců vyrůstal ve Znojmě, většinu svého dětství ale nakonec prožil v Brně.

Herectví má Donutil takzvaně v krvi. Jeho rodiče totiž byli ochotníky, sám vystudoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění.  Již za studií hrál v Divadle Husa na Provázku v Brně, kde působil od roku 1973 až 1990. Poté se stal členem souboru Činohry Národního divadla, kde působil do roku 2013.

S manželkou Zuzanou mají dva syny. Starší syn Tomáš pracuje jako informatik a mladší syn Martin je hercem. I s manželkou se jezdí již několik desítek let v létě rekreovat do obce Bobrová na Vysočině, kde mají chatu. Miroslav Donutil je od svých osmnácti let epileptik.

Miroslav Donutil je oceňovaný hlavně proto, že je nadaným komikem a vypravěčem. Jiří Suchý jej nazval klaunem z Boží milosti a prohlásil, že Donutilův Truffaldino v Goldoniho Sluhovi dvou pánů způsobil, že se v Národním divadle i se vším publikem opravdu nekontrolovaně řehtal, což se mu stává opravdu málokdy.

V Třebíči má svou bustu 

V roce 2016 mu byla městem Třebíč udělena Cena města Třebíče. V únoru 2019 byla v třebíčském divadle Pasáž odhalena Miroslavu Donutilovi bronzová busta mladého akademického sochaře Sebastiana Wojnara, stejně tak ve foyer divadla vystaven kostým ze hry Sluha dvou pánů, kterou Donutil hrál v Národním divadle. Busta byla financována místními společnostmi a přáteli Miroslava Donutila.

Sedmdesátiletý herec a moderátor má na svém kontě desítky divadelních, ale i televizních rolí. Mimo to se věnuje také zpěvu, mluvenému slovu v rádiu a samozřejmě i dabingu.

Při příležitosti dnešního životního jubilea byl s Miroslavem Donutilem natočen i nový dokument. Dnes večer ho uvede Česká televize.

Ohodnoť článek

Foto kamzajdem.cz

Štítky Miroslav Donutil, narozeniny, jubileum, herec, Třebíč, divadlo, Brno, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Divadlo Husa na provázku, Národní divadlo Brno, Činohra Národního divadla, Jiří Suchý, Znojmo, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodák z Třebíče Miroslav Donutil slaví životní jubileum. Oblíbenému herci je dnes 70 let | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.