Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stavba domova seniorů v Jihlavě začala. Nabídne lůžka pro 138 klientů

V areálu Nemocnice Jihlava jsou od tohoto týdne k vidění stavební stroje. Byla totiž zahájena stavba nového krajského domova pro seniory. Zařízení, jehož investorem je Kraj Vysočina, má vyrůst za 18 měsíců a podle hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka přijde na cca 430 milionů korun.

Zcela nový domov nabídne celkem 138 lůžek klientům především s Alzheimerovou chorobou (76 lůžek služby domov se zvláštním režimem, 56 lůžek služby domov pro seniory a 6 lůžek odlehčovací služby). Výrazně se tak zvýší dostupnost pobytových služeb pro seniory nejen na Jihlavsku.

V následujících dvou měsících bude stavební společnost Zlínstav provádět především zemní práce a přípravu na pilotáž, kterou si vyžádal charakter podloží vybrané lokality.  

Kraj Vysočina využije do budoucna i další rozvojové plochy v areálu Nemocnice Jihlava. V návaznosti na nový domov pro seniory je posuzován plán na zbrusu nový pavilon geriatrické a rehabilitační péče v místech bývalého infekčního pavilonu.

„Bezbariérová budova nabídne plně vybavené a pohodlné jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje se sociálním zařízením, samozřejmostí budou polohovací lůžka. Projekt počítá se společenskými a komunitními místnostmi, jídelnou i zázemím pro setkávání s rodinami, což je pro tato zařízení zcela zásadní, i s velmi podporovaným mezigeneračním setkáváním, kdy součástí objektu bude i zařízení pro děti předškolního věku,“ popisuje Jan Tourek, radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí.

První klienti snad koncem příštího roku 

Objekt bude mít dvě křídla, každé bude mít tři nadzemní podlaží a jedno z nich i podlaží podzemní pro napojení na spojovací chodbu s kuchyní nemocnice. První klienty by zařízení mohlo přijmout koncem příštího roku. V tu dobu by měla klientům začít sloužit vlastní kaple nebo kavárna pro veřejné přednášky a besedy. Zařízení by v budoucnu mohlo nabídnout aktivizační programy i pro seniory žijící v nedalekém domově s pečovatelskou službou. Součástí projektu je také návrh terapeutické zahrady.

Kraj Vysočina situoval stavbu mezi stávající heliport Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina na ulici Vrchlického a ulici Rantířovskou a má na ni slíbenou padesátimilionovou dotaci Ministerstva práce a sociálních věcí.

Stále se prověřují další zdroje, které by mohly s realizací výrazně pomoci. V současné době má Kraj Vysočina pro cílovou skupinu seniorů ve vlastních zařízeních k dispozici 1330 lůžek, ostatní zřizovatelé nabízejí dalších 1486 lůžek.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina

Štítky domov, senior, Nemocnice Jihlava, stavba, investice, Kraj Vysočina, domov pro seniory, Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, Vítězslav Schrek, okres Jihlava, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gregor Moldavit

"... seniorů v Jihlavě začala. Nabídne lůžka pro 138 klientů..."Takže kdybych měl jít jednou do toho vašeho starobince, tak mi tam nabídnete co? Důstojné lidské dožití? Ne, vy mi tam nabídnete "lůžko". Tak tohle si strčte...! Já si raději v klidu umřu na vlastní zahradě s lopatou v ruce. Doufám ve stoje a ne v leže.

Sobota, 30. ledna 2021, 21:06Odpovědět

Stavba domova seniorů v Jihlavě začala. Nabídne lůžka pro 138 klientů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.