Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Jihlava zavzpomíná na rok 1989. Městem z amplionů zazní Modlitba pro Martu

V úterý bude u příležitosti státního svátku 17. listopadu v 17:15 z amplionů krizového řízení mimořádně slyšet píseň Motlitba pro Martu od Marty Kubišové. Město Jihlava se tak připojí k iniciativě spolku „Díky, že můžem".

Celorepublikový organizátor akce, spolek Díky, že můžem, již sedmým rokem pořádá oslavy Korzo Národní 17. listopadu na Národní třídě v Praze.

Spolek se skládá ze studentů a mladých lidí, kterým život ve svobodě a demokracii nepřipadá jako samozřejmost, a proto chtějí tyto hodnoty a principy připomínat a dále na nich stavět.

Město Jihlava se zapojí do oslav státního svátku přehráním ikonické písně Modlitby pro Martu v městském systému amplionů. „Rádi bychom tak navázali na obdobný počin z minulého roku, kdy píseň zazněla současně na téměř 50 komerčních i nekomerčních rádiových stanicích. Letos na jaře v první vlně nemoci covid-19 jsme se připojili k iniciativě veřejnoprávních médií, Českého rozhlasu a České televize, a z našich amplionů zněla píseň Není Nutno Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře," vysvětlil mluvčí města Radovan Daněk.

Na sociálních sítích města se v úterý 17. listopadu objeví také anketa s nejvyššími představiteli Jihlavy, ve které každý samostatně řekne, co pro něj znamená 17. listopad. Vedení města souhlasí s myšlenkou spolku, že zejména v této nelehké situaci, ve které se vlivem další vlny pandemie covid-19 ocitáme, je důležité nezapomínat na události související se 17. listopadem 1939 i 1989, zejména pro jejich význam a symboliku.

„Hledali jsme proto cestu, jak lidem umožnit tento den uctít a oslavit a především předat dětem a mladé generaci odkazy, které s tím souvisejí. Třeba právě zvuk amplionů se známou písní přiměje rodiče vysvětlit dětem, co to vlastně slavíme za svátek. Pojďme mluvit s dětmi o tom, co je opravdu důležité, pojďme zavzpomínat na tu dobu a pojďme si říct, že pravda a láska a také vztah k vlasti a k občanství jsou hodnoty, které je potřeba udržovat. Je potřeba o nich s dětmi mluvit a je potřeba o nich mluvit jako o základu naší společnosti. Pokud o tyto hodnoty budeme pečovat, tak nám bude dobře,“ myslí si primátorka Jihlavy Karolína Koubová. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy, Youtube.com

Štítky 17. listopad, svátek, Marta Kubišová, Modlitba pro Martu, amplion, 1989, Jihlava, Díky, že můžem, z. s., Praha, Zdeněk Svěrák, Český rozhlas, Česká televize, Národní třída, Jaroslav Uhlíř, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jihlava zavzpomíná na rok 1989. Městem z amplionů zazní Modlitba pro Martu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.