Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Astronomické léto dnes končí, vystřídá ho podzim. Ten potrvá přesně 90 dní

I když to poslední dny vůbec nevypadá, dnešním dnem, konkrétně v 15:30, končí astronomické léto a vystřídá ho podzim. Babí léto se slunečnými dny by mělo vydržet do čtvrtka, pak se začne ochlazovat.

Roční doby se pravidelně střídají proto, že je zemská rotační osa k rovině oběžné dráhy nakloněna v úhlu 23,5 stupně. Severní polokoule se proto na dráze okolo Slunce opakovaně přiklání a odklání od své životodárné hvězdy. Jestliže je ke Slunci právě přikloněná severní polokoule, je na ní, a tedy i v Česku, léto, v opačném případě je zima.

Meteorologové mají kvůli jednotnému zpracování údajů jiné rozdělení ročních období - podzim jim začal už 1. září a končí poslední listopadový den.

Jak již bylo zmíněno, dnes přesně o půl čtvrté odpoledne nastane podzimní rovnodennost. Den bude stejně dlouhý jako noc. Dny se budou dál zkracovat do 21. prosince, na kdy připadne zimní slunovrat. Podzim tak bude trvat 90 dní, pak jej vystřídá zima.

Podzimní období není tolik oblíbené jako jiná roční období, ale přesto se z něj můžeme těšit.  Hlavně kvůli barvám, slunečným dnům a také mnohým plodům, které nám dává příroda – švestky, jeřabiny, ořechy, šípek nebo třeba uzrálé hrozny. Řada z nás houbaří. Podzim dělá radost i dětem – podzimní silný vítr láká k pouštění draků, výborně chutná i venku opečený špekáček na ohni. Méně příjemné pak jsou ranní mlhy a časté deště.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky podzim, astronomie, rovonodennost, počasí, léto, roční období, Slunce, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Astronomické léto dnes končí, vystřídá ho podzim. Ten potrvá přesně 90 dní | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.