Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Meteorologové: Srpen bude teplotně průměrný. Spadne i běžné množství srážek

Meteorologové vydali předpověď počasí na srpen, který by měl být, co se teplot týče, průměrný až slabě podprůměrný. Po deštivém a trochu chladnějším začátku příštího týdne se oteplí a počasí se ustálí. Týdenní průměry maximálních teplot se v první půlce srpna budou pohybovat kolem 25 stupňů Celsia.

Pak by se měly střídat chladnější a teplé dny. Srážek by mělo být jako obvykle v tuto dobu. Pršet má nejvíce v týdnu od 3. srpna. V něm meteorologové očekávají nejvyšší týdenní úhrny, a to zejména kvůli vydatným srážkám ze začátku týdne. „Následně předpokládáme v průměru relativně sušší období, pravděpodobně budou převažovat srážky lokálního charakteru (přeháňky, bouřky), což povede k větším regionálním rozdílům v celkovém měsíčním úhrnu," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Průměrný úhrn srážek pro období 3. až 30. srpna je 67 milimetrů. Zatím nejvíc napršelo v roce 2002, kdy meteorologové naměřili 140 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo v roce 1983 s úhrnem 15 milimetrů.

Rtuť teploměru se během příštích 4 týdnů zastaví na 17,5 stupně Celsia. Podle záznamů vedených od roku 1951 bylo nejtepleji v roce 2015 s průměrem 21,6 stupně Celsia, zatím nejnižší průměr 13,9 stupně zaznamenali meteorologové v roce 1978.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky počasí, výhled, srpen, léto, meteorologové, stupeň Celsia, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové: Srpen bude teplotně průměrný. Spadne i běžné množství srážek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.