Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V 96 letech zemřel lékař Miloš Chmelíček, držitel Nejvyššího ocenění Kraje Vysočina

Ve věku 96 let 3. června zemřel Miloš Chmelíček, emeritní primář třebíčské gynekologie, propagátor moderních lékařských metod a mentor řady špičkových odborníků působících nejen v nemocnici, ale i v ambulancích. Miloš Chmelíček byl v roce 2017 oceněn za svou celoživotní práci kamennou medailí Kraje Vysočina.

Miloš Chmelíček vystudoval Masarykovu univerzitu v Brně a v roce 1949 nastoupil na chirurgické oddělení tehdejší městské nemocnice v Třebíči. Roku 1952 začal pracovat na ženském oddělení, a to pak od roku 1958 až do června 1989 vedl. Za dobu svého působení vychoval mnoho gynekologů a praktiků, které podporoval i při skládání jejich atestačních zkoušek.

Ve funkci primáře proslul svou operační precizností a prosazoval takzvané fyziologické operování s minimalizací krevních ztrát. Pro svou odbornou pověst byl často vyhledáván klientkami z širokého okolí. V roce 1963 zavedl cytologickou onkologickou stanici, z níž později vzniklo centrum onkologické prevence.

Byl inovativní v léčbě sterility 

Lékař Chmelíček se také o rozšíření kolposkopie do všech ambulancí okresu. V roce 1969 zavedl na svém oddělení gynekologickou laparoskopii a v této metodě zaučoval kolegy z okolních okresních nemocnic. Rovněž uvedl do praxe používání vakuumextraktoru, přestože sám byl velmi zručný v používání porodnických kleští, inovativní byl i v léčbě sterility, propagoval a využíval systém autotransfuzí. Dbal na vysokou úroveň poskytované péče a ženské oddělení se pod jeho vedením těšilo výborné pověsti. Obří zásluhu má na vybudování nové porodnice v Třebíči v roce 1978, kde byl jako v druhém ústavu v Jihomoravském kraji zaveden systém roaming-in.

Po odchodu z oddělení ve svých 65 letech dále aktivně pokračoval v privátní praxi a staral se o širokou klientelu. Účastnil se odborných konferencí a nadále prokazoval velký přehled o vývoji v gynekologii a porodnictví. Obdivuhodnou vitalitu a činorodost si zachoval i do vysokého věku. Vedle profesních zásluh se po roce 1989 aktivně zapojil do práce na pomoc bývalým totálně nasazeným.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Miloš Chmelíček, lékař, gynekologie, úmrtí, Kraj Vysočina, Masarykova univerzita, Nemocnice Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V 96 letech zemřel lékař Miloš Chmelíček, držitel Nejvyššího ocenění Kraje Vysočina | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.