Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Požáry vznikají hlavně kvůli lithiovým bateriím, investujeme ale do opatření, zní z Enviropolu

Po velkém březnovém požáru a následných jednáních s městem Jihlava informovala firma Enviropol o přijatých nápravných opatřeních. Zcela zabránit požárům v provozu zřejmě ale nepůjde, právě tento týden museli hasiči na stejném místě opět likvidovat požár. Jednalo se ale o mnohem menší, kratší a méně náročnější hašení, než které zaměstnalo hasiče na konci března. Na otázky města Jihlava odpovídala Pavla Marušová, manažerka jihlavského závodu.

Jaká nápravná opatření Enviropol Jihlava už udělal nebo se chystá v rámci omezení vzniku požáru udělat?

Nejvýznamnějším opatřením je investice za cca 25 milionů korun. Jde o samostatnou technologickou linku pro tzv. předtřídění elektroodpadu. Tato linka nahradí současný, jednoduchý způsob přebírky elektroodpadu na jednom manuálním pracovišti před tím, než vstoupí do drtiče separační linky.

V těchto dnech probíhá předání linky od dodavatele a spouštění testovacího provozu. Umožní to mnohem efektivnější kontrolu a vybírání baterií z odpadu, odprášení materiálu a také to přinese lepší komfort zaměstnancům.

Zas a znovu. U požáru ve firmě Enviropol zasahují dvě hasičské jednotky

Je tomu zhruba měsíc a půl co hořelo v Enviropolu naposledy. Ve firmě, která zpracovává elektroodpad, však bylo rušno i v úterý večer. O půl deváté vyjely do průmyslové zóny Hruškové Dvory, kde firmy sídlí, dvě hasičské jednotky, aby si poradily...

Proč vzniká v Enviropolu požár častěji než v jiných provozech? 

Protože stále víc výrobců přistupuje k zabudovávání lithium-iontových akumulátorů přímo do elektrospotřebičů. Pokud u takových baterií dojde k narušení jejich obalu, dochází často k jejich samovznícení. Lithium hoří na vzduchu, velmi těžko se hasí a hoří velmi silným plamenem až do chvíle než zcela vyhoří. To způsobuje rychlé šíření požáru i na další spotřebiče.

V jihlavském závodě se může denně zpracovat až 150 tun drobného elektroodpadu, tzn. veškerého „domácího“ elektra  - od mobilů, varných konvic, holicích strojků až například po sekačky nebo tiskárny. K požárům nedochází z důvodů porušování předpisů nebo nařízení, ale pouze z povahy elektroodpadu, k jehož zpracování byl závod postaven a všemi příslušnými úřady schválen k provozu.

Požáry ve firmě Enviropol by se už neměly opakovat. Byla navržena preventivní opatření

V pátek 27. března odpoledne část Jihlavy zahalil tmavý dým a ve vzduchu byl cítit nepříjemný zápach. Bylo to kvůli požáru v jihlavské firmě Enviropol. Na stejném místě hořelo i v prosinci 2018. Město Jihlava nyní vede s firmou konstruktivní...

Přijímáte také nová protipožární opatření?

Nová linka na předtřídění už disponuje vlastním protipožárním zařízením, které je schopno uhasit samovznícené baterie už ve chvíli, kdy je elektroodpad rozbíjen a který velmi dobře při posledním malém požáru zafungoval. Dalším opatřením, které by se mělo realizovat v létě tohoto roku, je dostavba protipožárních příček mezi všemi skladovacími kójemi. To by mělo zamezit rozšíření požáru na větší množství skladovacího materiálu. Dále zvažujeme přemístění ostrahy areálu před skladovací boxy v nočních hodinách, tak aby byl případný požár co nejdříve zpozorován.

A na závěr zmíním opatření, které jsme zavedli okamžitě po březnovém požáru a to, že se snažíme v jednotlivých kójích skladovat materiál rovnoměrně, aby v každé z nich bylo v jednu chvíli co nejmenší možné množství materiálu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Enviropol, požár, elektroodpad, Jihlava, ENVIROPOL s.r.o., materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požáry vznikají hlavně kvůli lithiovým bateriím, investujeme ale do opatření, zní z Enviropolu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.