Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihlavané mohou připomínkovat studii revitalizace náměstí on-line. Čas mají do 20. května

Architektonickou studii na úpravy historického Masarykova náměstí v Jihlavě projedná radnice s obyvateli kvůli koronaviru on-line. Lidé se mohou k návrhu zveřejněnému na městském webu vyjadřovat do 20. května. Město slíbilo vzít jejich podněty v potaz při dopracování studie. On-line konference s architekty a zástupci města bude 12. května.

Veřejné setkání k této studii naplánované na 18. března bylo kvůli koronaviru zrušené. Zpětnou vazbu k architektonické studii podle primátorky získá město poprvé on-line. „Věřím, že tento nový způsob se osvědčí, osloví více lidí a napomůže k bezpečnému, přesto živému sdílení informací,“ uvedla primátorka Karolína Koubová.

Studie revitalizace Masarykova náměstí je zveřejněna na stránce jihlava.cz/namesti, a to společně s formulářem, prostřednictvím kterého lze zaslat zpětnou vazbu. Návrh podle podnětů veřejnosti finálně doladí architekti z vítězné kanceláře MCA atelier.

„Nebojte se, pište a ptejte se. Věřím, že tento nový způsob se osvědčí, osloví více lidí a napomůže k bezpečnému, přesto živému sdílení informací a tvoření dalších skvělých věcí,“ vybízí primátorka občany k aktivnímu přístupu při dokončování studie.

Studie navazuje na architektonickou soutěž, která byla ukončená v roce 2018. Zpracoval ji vítězný atelier MCA, který zastupují Miroslav Cikán, Pavla Melková a Radek Novotný. Do aktuálního návrhu architekti podle radnice zapracovali připomínky dotčených orgánů, například památkářů nebo životního prostředí.

Masarykovo náměstí s rozlohou 3,7 hektaru patří mezi největší v zemi, je součástí městské památkové rezervace. Odhad ceny navržených úprav prostranství je podle dřívějších údajů města 200 milionů korun bez daně.

Na náměstí by mělo mimo jiné přibýt stromů, proti dnešním 57 jich studie navrhuje 103. Zabývá se i možnými úpravami vzhledu obchodního domu (dřív Prior) ve středu náměstí, včetně rampy pro jeho zásobování. Tento objekt je ale soukromý, jeho úpravy tak podle architektů nebudou součástí projektové dokumentace.

„Rádi bychom nyní navázali na podněty získané před soutěží a ověřili, zda jsou obyvatelé i návštěvníci města s navrženou podobou spokojeni. Zejména bude pro dopracování návrhu užitečné zhodnotit, zda ve všech oblastech poskytuje na setkání před soutěží poptávaný potenciál pro zahrádky, jarmarky, trhy, občerstvení, umění a pobyt ve veřejném prostoru nebo jak vyhovuje navržený mobiliář, tedy lavičky, koše nebo přístřešky, a jeho rozmístění,“ doplnil náměstek pro správu majetku města a městskou památkovou rezervaci Martin Laštovička.

Minulý měsíc informovala radnice o tom, že letos očekává nižší příjmy kvůli koronavirové krizi, proto bude muset některé chystané investice zrušit nebo pozastavit. Revitalizaci Masarykova náměstí ale jihlavská koalice zahrnula mezi priority, s nimiž chce pokračovat. Úpravy náměstí hodlá dělat po etapách, první by měla začít nejpozději příští rok.

Zdroj ČTK, Magistrát města Jihlava

Štítky ČR, architektura, správa, koronavirus, Jihlava, FOTO, architekt, radnice, revitalizace, Karolína Koubová, Miroslav Cikán, Radek Novotný, Pavla Melková, koronavirová krize, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavané mohou připomínkovat studii revitalizace náměstí on-line. Čas mají do 20. května | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.