Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Roušky zdarma do všech schránek. Starostům obcí není lhostejná ochrana obyvatel

, aktualizováno 25. března 2020, 19:47

V posledních dnech je mezi lidmi v naší zemi vidět velká solidarita. Mladí pomáhají seniorům, ti, co jsou nuceně doma, pomáhají třeba hlídat děti nebo venčit psy. Ve velkém se také rozjelo šití roušek, šikovní lidé je často úplně zdarma šijí pro své blízké, ale i na objednávku neznámým lidem či do nemocnic či obchodů. Ochrana obyvatel není lhostejná ani řadě starostů obcí na Jihlavsku. Například v Čížově nebo Dolní Cerekvi dobrovolníci nezištně šijí roušky, vedení obce pak zajistí jejich distribuci obyvatelům až do schránek. To vše zdarma.

Šití látkových roušek začalo v obou zmíněných obcích na začátku minulého týdne. „Začali jsme občanům doporučovat, aby nosili roušky, ještě, než to vláda nařídila. Pak jsme začali zjišťovat situaci, jak na tom občané jsou. A s několika lidmi jsme se domluvili na šití roušek. Přes SMS bránu jsme našim občanům nabídli roušky s tím, že naše obec jim je schopna dodat. Ten, kdo měl zájem, nám poslal počet roušek a číslo domu, kam je chtějí doručit. Pak jsme jim roušky zabalili a doručili do schránek,“ popisuje celý proces Přemysl Moravec, starosta Čížova.

Jak správně pečovat o bavlněnou roušku? Po každém použití sterilizovat a skladovat na vydezinfikovaném místě

Už několik dní nemohou lidé v Česku vycházet z domovů bez zakrytých úst a nosu. Nedostatek ochranných pomůcek mnozí vyřešili doma vyrobenými bavlněnými rouškami. Proto, aby byly co nejvíce funkční, je nutné o ně také správně pečovat. Víte, jaká...

Podobné začátky byly i v Dolní Cerekvi. Zde však obec nezjišťovala zájem lidí, první roznos byl plánovaný tak, aby měla každá domácnost alespoň jednou roušku. „Mysleli jsme třeba na nákupy nebo na nezbytnou cestu do práce,“ vysvětluje místostarostka Dolní Cerekve Alena Houčková, která je hlavní organizátorkou akce s názvem Roušky pro Cerekev. Roznos v této obci, která má necelých 1300 obyvatel, tak proběhl ve dvou kolech. V prvním kole dostala každá domácnost jednu roušku, ve druhém už byla připravena rouška pro každého občana. Lidé však na výzvu obce nechávali na schránce vzkaz s tím, že už případně roušku nepotřebují, ať ji obec dodá potřebnějším. Během druhého roznosu už tak dostal roušku každý občan, který ji potřeboval.

V Čížově, který má necelých 300 obyvatel, roušky šijí tři lidé, v Dolní Cerekvi se do šití, balení a následné distribuce zapojilo skoro 40 lidí.

Poslouží povlečení nebo vyřazený ubrus 

Látkové roušky se v obou obcích šijí z darovaných materiálů, nejčastěji to je povlečení či ubrusy. „Kupovali jsme pouze chybějící nitě a vlnu,“ dodává Alena Houčková.

V Čížově k dnešnímu dni distribuovali 87 roušek, v Dolní Cerekvi pak necelou tisícovku. „Poptávka už není taková, máme zásoby, určitě jsme schopni ještě dodat další kusy, pokud bude třeba. Někteří naši občané se také pustili do šití, roušky dodávají třeba do domova důchodců či do stacionářů,“ dodává za Čížov starosta Moravec. Šití pokračuje také v Dolní Cerekvi, švadleny zde k dnešnímu dni ušily více než 1600 kusů roušek. Část půjde určitě místním dobrovolným hasičům, obec dodala několik kusů i do jihlavské porodnice, na transfúzní stanici, na policii, místním pošťačkám, prodavačům či zubaři.

Zajištění dezinfekce po své ose 

Kvůli šíření koronaviru je také důležitá dezinfekce frekventovaných míst. To potvrzuje i starosta Čížova. „Čekáme na objednanou dezinfekci z e-hopu, budeme dezinfikovat riziková místa, kde chodí hodně lidí – třeba autobusové zastávky či místa na sběr tříděného odpadu, abychom eliminovali případnou další nákazu. Věřím, že přijdou každým dnem a pak hned zahájíme plošné čištění.“

V Dolní Cerekvi si dezinfekci sehnali také po své ose. „Pravidelně dezinfikujeme náš obecní úřad včetně vstupu, kde se nachází pošta. Dezinfekční prostředky jsme dodali i do našich obchodů a také jsme nezapomněli na místní dobrovolné hasiče,“ doplnila závěrem Alena Houčková.

V ČR vyrosta řada rouškovníků 

Na spoustě míst v celé ČR lidé vytvořili takzvané rouškovníky. Dobrovolníci na určené místo, třeba na plot či bránu, věší ušité roušky, které jsou k dispozici všem, co ochranu obličeje potřebují. Svůj rouškovník má třeba i krajská Jihlava, obec Dvorce na Jihlavsku či již zmíněný Čížov. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městys Dolní Cerekev, obec Dvorce

Štítky roušky, obec, pomoc, ochrana, Čížov, Dolní Cerekev, koronavirus, rouška, okres Jihlava, dezinfekce, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roušky zdarma do všech schránek. Starostům obcí není lhostejná ochrana obyvatel | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.