Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Archeologové v Jihlavě našli pozoruhodný poklad. Jde o středověkou odpadní jímku

V těchto dnech probíhá v krajské Jihlavě rekonstrukce historických domů v ulici U Mincovny. A dnes tam archeologové našli vzácný poklad. Středověkou jímku s historickými artefakty.

Na rekonstrukci domů s číslem popisným 6 a 8 v ulici U Mincovny pracují archeologové z jihlavské pobočky archeologické společnosti Archaia. Dnešní objev není jejich jediný v poslední době. V blízkosti kostela Svatého Jana Křtitele nedávno našli historickou hrnčířskou pec.

„V nyní rekonstruovaných domech U Mincovny 6 a 8, kde v minulosti sídlila Okresní vojenská zpráva, nalezli středověkou odpadní jímku se zachovalou výdřevou, v níž se nacházely i historické artefakty. Patří mezi ně především trojboký pohár z pálené keramiky, pravděpodobně ze 14. století,“ popisuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Dalším nálezem se staly střípky ze středověkého skla se zdobením, poukazujícím na fakt, že v oblasti kolem náměstí v období středověku žila především vyšší a bohatší společenská vrstva.

Výborný zdroj informací o nemocech i jídelníčku 

„Objev jímky je významným i v tom ohledu, že jde o výborný zdroj informací o výskytu středověkých onemocnění i dobového jídelníčku. Nalezené předměty pak pomáhají vykreslit přesnější obrázek toho, jak vypadal každodenní život obyvatel města," připomněl archeolog Šimon Kochan.

Na místo těchto středověkých pokladů se nastěhují úředníci. „Po nutné rekonstrukci budov se sem přesunou úředníci z jihlavských odborů životního prostředí a školství a kultury. Ti jsou v nevyhovujícím prostředí na ulici Hluboká, které také musíme zrekonstruovat. Nazývám to akcí „kulový blesk“, protože se sem budou následně stěhovat úředníci z Čajkovského ulice tak, abychom tyto uvolněné prostory mohli nakonec prodat nebo pronajímat,“ vysvětlila primátorka Jihlavy Karolína Koubová s tím, že nakonec bude po opravách vše logicky uspořádané a pro klienty a návštěvníky úřadu přívětivé.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky archeologie, poklad, objev, U Mincovny, Jihlava, rekonstrukce, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové v Jihlavě našli pozoruhodný poklad. Jde o středověkou odpadní jímku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.