Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Koalice v Jihlavě, která ztratila většinu, jedná o návratu KDU. Jasno by mohlo být v polovině září

Křehká koalice v Jihlavě, která odchodem druhého z lidovců nedávno ztratila většinu v zastupitelstvu, jedná o návratu KDU-ČSL. Situace na jihlavské radnici by se mohla vyjasnit v polovině září, uvedla dnes primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava). Lidovecký zastupitel Josef Kodet návrat lidovců k jednacímu stolu potvrdil. Dosavadní koalice Fóra Jihlava, ODS, Žijeme Jihlavou! a KDU-ČSL měla původně v zastupitelstvu s 37 místy 20 zástupců, zůstalo jich 18.

Zbývající zástupci koalice se s lidovci sešli naposledy ve čtvrtek. „Myslím, že to bylo v konstruktivním duchu," řekla Karolína Koubová. Další jednání by se měla uskutečnit během příštího týdne. „Na zastupitelstvu 24. září by se mohlo rozhodnout o doplnění chybějícího člena městské rady," věří primátorka krajského města.

První jednání se podle Kodeta uskutečnilo v pondělí a ve středu městský výbor lidovců potvrdil zájem v něm pokračovat. „Domluvili jsme se, že budeme dál jednat o koaliční smlouvě, o personálních otázkách," řekl Josef Kodet ke čtvrteční schůzce.

Lidovci mají v zastupitelstvu tři zástupce. Posledním je nestraník, architekt Martin Laštovička, který od koaliční smlouvy neodstoupil.

 


Fórum, ODS a ŽiJ! nechápou odchod lidovců z koalice, chtějí ale pokračovat v načaté spolupráci

Vypovězení koaliční smlouvy ze strany KDU-ČSL zbylé tři koaliční strany (Fórum Jihlava, ODS, Žijeme Jihlavou!) respektují a i přes odchod lidovců deklarují svou jednotu a platnost stávající koaliční smlouvy.

První krizi zaznamenala jihlavská koalice kvůli odchodu Jaromíra Kaliny (KDU - ČSL), jenž rezignoval na konci června na pozici náměstka kvůli změně právnických kanceláří ve sporu o vodohospodářský majetek vymáhaný městem na svazku obcí, z něhož Jihlava vystoupila na konci roku 2012. Své rozhodnutí dál nepodporovat ani koalici Kalina oznámil koncem července. Lidovci pak 13. srpna v prohlášení informovali o tom, že jejich městský výbor schválil odstoupení zastupitelů KDU-ČSL od koaliční smlouvy, což respektoval Josef Kodet.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj ČTK

Štítky politika, koalice, radnice, Jihlava, KDU-ČSL, Karolína Koubová, ODS, koaliční smlouva, Jaromír Kalina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice v Jihlavě, která ztratila většinu, jedná o návratu KDU. Jasno by mohlo být v polovině září | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.