Počasí dnes26 °C, zítra27 °C
Neděle 1. září 2024  |  Svátek má Linda / Samuel
Bez reklam

Hejtman Vysočiny: Kraj chce s investorem jednat o dopadech dostavby Dukovan

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO) uvítal rozhodnutí vlády o stavbě dvou nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany. ČTK řekl, že s vybraným investorem, korejskou firmou KHNP, chce krajská samospráva jednat o podmínkách a dopadech mohutné výstavby na region. Podkladem pro tato jednání bude studie, která má být hotová letos na podzim.

„Celkově je projekt Dukovan obrovská příležitost, ale abychom ji vytěžili, musíme ji odpracovat," řekl Vítězslav Schrek. Předpokládá, že intenzitní práce na přípravě území čeká kraj v celém následujícím čtyřletém volebním období.

Studii možných sociálních a ekonomických dopadů stavby jaderných bloků u Dukovan na okolní území nechalo zpracovat ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Vysočinou a Jihomoravským krajem. „Ta by nám měla udělat takový manuál, co všechno je potřeba v regionu udělat, aby nedošlo k nějakým negativním jevům," řekl Schrek. Zvážit je potřeba například možnosti ubytování, zdravotní péče, služeb pro rodiny, pokud přijdou s novými pracovníky, i kulturního vyžití.

Ta nejlepší a nejvýhodnější varianta 

O potřebě dalších jednání mluvili zástupci kraje s oběma uchazeči o stavbu reaktorů. „My jsme na to obě strany investorské dopředu upozorňovali, že nám na tom bude hodně záležet," řekl.

Nakolik byla vítězná nabídka na nové reaktory výhodnější, nechtěl Schrek hodnotit s odkazem na to, že parametry nabídek neměl kraj k dispozici. „Předpokládám, že odborníci vybrali tu nejlepší a nejvýhodnější variantu pro Českou republiku," řekl.

Stavbu dvou bloků Dukovan hejtman označil za správnou cestu z hlediska energetických potřeb, uvedl, že postupně nahradí staré bloky, které se budou odstavovat. „To, že se možná ta celková délka stavby o něco prodlouží, je určitě lepší varianta než postavit jeden blok a pak celý ten proces absolvovat ještě jednou," dodal.

Stavbu dvou bloků místo toho, aby byl v lokalitě vybudovaný jeden blok a druhý se stavěl až s odstupem několika let, uvítala i většina starostů v okolí elektrárny, které oslovila ČTK.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Korea, energie, vláda, správa, ČEZ, jaderná, hejtman, Vítězslav Schrek, Dukovany, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Vysočiny: Kraj chce s investorem jednat o dopadech dostavby Dukovan | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.