Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé v průzkumu oznámkovali prezidenta Petra Pavla trojkou. Hodnotí ho lépe než Miloše Zemana

Prezidenta Petra Pavla lidé za jeho dosavadní působení v čele státu při známkování jako ve škole hodnotili v průměru trojkou. Ve všech pěti dotazovaných oblastech byl Pavel hodnocený lépe než jeho předchůdce Miloš Zeman, vyplynulo z aktuálního průzkumu agentury Stem/Mark.

Nejlépe si současný prezident podle respondentů vede za způsob vystupování na veřejnosti a za obhajobu českých zájmů v zahraničí, naopak nejhorší hodnocení má Pavel v otázce řešení sporů na české politické scéně.

Za co a jak byl známkovaný? 

Výzkumu se prostřednictvím on-line dotazování zúčastnilo 1010 osob starších 18 let.

Za způsob vystupování na veřejnosti dostal Pavel průměrnou známku 2,5, za reprezentaci a hájení českých zájmů v zahraničí 2,8. Čistou trojku si vysloužil za využívání prezidentských pravomocí, známku 3,2 dostal za zájem o problémy občanů.

Nejhůř, v průměru mezi trojkou a čtyřkou, hodnotili účastníci průzkumu způsob, jakým nynější prezident řeší spory na domácí politické scéně. Analytici Stem/Mark ale upozornili na to, že není jasné, jaké spory lidé vlastně myslí - průzkum se jich na to nedoptával. Zda myslí například střet vládních a opozičních politiků ohledně ekonomického směřování země, nebo skutečný spor či politickou krizi vedoucí až k demisi vlády, což ale Pavel zatím v prezidentské funkci řešit nemusel.

„Pozitivní zprávou pro současného prezidenta může být to, že je hodnocen pozitivně - známkami 1 či 2 - i téměř pětinou voličů Andreje Babiše z poslední přímé volby prezidenta. Navíc si odnáší ve všech pěti atributech lepší hodnocení než předchozí prezident Miloš Zeman, který v druhé polovině svého druhého funkčního období měl od české veřejnosti v průměru čtyřku. Na druhou stranu v počátcích své funkce v prvním volebním období též neměl špatnou výchozí pozici," upozornil autor průzkumu Jan Burianec.

Pavel má vyšší míru podpory zejména u mladších lidí do 30 let, vysokoškoláků, lidí z větších měst i u dotázaných, kteří se hlásí k pravicové orientaci. Naopak horší hodnocení dostává od respondentů starších 60 let, voličů opozičních stran SPD či ANO a ekonomicky hůře situovaných lidí.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky průzkum, veřejnost, známka, prezident, Petr Pavel, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Za vlastizradu se dává provaz, nikoli trojka...

Neděle, 10. prosince 2023, 10:51Odpovědět

Libor Novak

To je zvláštní výsledek průzkumu: "Pavel má vyšší míru podpory zejména u mladších lidí do 30 let, vysokoškoláků, lidí z větších měst i u dotázaných, kteří se hlásí k pravicové orientaci."
Tak bývalého bolševika, nomenklaturního kádra, schvalovatele okupace Československa Rusáky a vojsky Varšavské smlouvy a špiona vojenské kontrarozvědky Pávka, který studoval kurz pro vojenské vyzvědače školené GRU, s předpokládaným nasazením v zemích NATO, podporují mladí vysokoškolsky vzdělaní a pravicově orientovaní. Svět se fakt zbláznil

Neděle, 10. prosince 2023, 06:51Odpovědět

Lidé v průzkumu oznámkovali prezidenta Petra Pavla trojkou. Hodnotí ho lépe než Miloše Zemana | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.