Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihlava bude mít nové multigolfové hřiště. Raději se starejte o již existující sportoviště, kritizuje záměr opozice

Lidé v Jihlavě budou od příštího roku moci využívat multigolfové hřiště. Nové sportoviště vznikne v lokalitě Na Skalce. Peníze na výstavbu zastupitelé schválili po několikaminutové debatě. Náklady byly vyčísleny na 370 tisíc korun, z této částky 200 tisíc pokryje dotace.

Záměr svým kolegům představil zastupitel Vojtěch Prchal (ODS a KDU – ČSL). „Z mého pohledu je to sport, který je přístupný široké veřejnosti. Je bezplatný a v poslední době se těší stále větší popularitě. Myslím, že půjde i o poměrně dobrou lokalitu,“ zmínil Vojtěch Prchal s tím, že věří, že sportoviště budou využívat rodiny s dětmi. Sportovistě pro veřejnost a amatérské sportovce by mělo být hotové během příštího roku.

Prchal dodal, že roční provoz devítijamkového hřiště, které bude včetně příslušenství, vyjde zhruba na 30 tisíc korun. Bude se na něm hrát mimo jiné i diskgolf. „Herní sady mohou být pro zájemce k zapůjčení v jihlavském turistickém informačním centru,“ upřesnil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Ne všichni zastupitelé ale tento záměr přijali kladně. Pomyslnou ruku během hlasování nezvedl opoziční zastupitel Libor Kuchyňa (Starostové a NK). „Takovými aktivitami, jako je tato, se zabývám řadu let a pár věcí mi tady vadí. První je ta, že město má spoustu sportovní a volnočasové infrastruktury, kterou nezvládá udržovat. Měli bychom se spíš zamyslet nad tím, jestli nedat takovým novým věcem stop stav a zaměřit se spíš na dětská hřiště. Třeba hřiště na Štefánikově náměstí je ostuda všech ostud. Podobný bordel je na fotbalovém hřišti, kde moje neteř hraje první ligu. Tam třeba nefunguje ani světelná tabule a nejsou tam otevřené toalety,“ vyjmenoval některé příklady Libor Kuchyňa.

„Komunitu tu nemáme." 

Zmínil i to, že je vždy dobré, když se vytvoří nějaká komunita, která se rozšíří, ta si takové sportoviště vytvoří sama, a až následně chce tuto aktivitu zaplatit. „Nemyslím si, že tu máme nějak rozšířenou diskgolfovou komunitu. Proto myslím, že bychom neměli stavět hřiště a až pak nabalovat nějakou komunitu,“ vyjádřil se kriticky Kuchyňa.

V návaznosti na jeho názor poznamenal primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS) to, že do sportu v krajském městě Vysočiny jde podle něj dost finančních prostředků. To, že stav některých sportovišť v Jihlavě není úplně dobrý, potvrdil. „Konkrétně situaci kolem ženského fotbalu neznám. To, že na sportoviště se dává nedostatek peněz, je asi v celé ČR. Pokud bychom zmíněnou dotaci nedostali, tak bychom asi takové hřiště nedělali. V tuto chvíli si ale myslím, že to je dobrá cesta. Myslím, že i jistá komunita tady je a bude se o hřiště starat,“ věří Petr Ryška.

Do diskuze se zapojil ještě i náměstek primátora Martin Laštovička (KDU-ČSL), jenž se se zmíněnou komunitou v rámci ČR setkal. „Funguje to trochu jinak. Hráči diskgolfu putují po republice a hledají ta hřiště. To tedy není lokální jihlavská záležitost. Uvedu příklad, hráč z Litoměřic pojede na Vysočinu, najde si funkční diskgolfová hřiště a rozhodne se, kam půjde hrát. Ta komunita tedy nemusí být jihlavská, ale je celorepubliková. Když tu není hřiště, tam sem hráči hrát nepůjdou,“ vysvětlil Martin Laštovička.

Výstavbu multigolfového hřiště podpořilo 28 zastupitelů, proti nebyl nikdo, tři členové zastupitelstva se zdrželi a dva nehlasovali.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky golf, diskgolf, hřiště, sport, sportoviště, volný čas, zastupitelstvo, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava bude mít nové multigolfové hřiště. Raději se starejte o již existující sportoviště, kritizuje záměr opozice | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.