Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chceme pomoci Česku a spojovat lidi, shodují se kandidáti na prezidenta

Kandidáti na prezidenta se o post hlavy státu uchází, aby pomohli Česku a probudili ho, spojovali lidi nebo zastupovali občanský princip. Na Pražském hradě by také chtěli pomoci řešit aktuální krize. Odpovídali na dotaz, proč na prezidenta republiky kandidují.

"Protože mám tuto zemi rád a není mi jedno, jakým směrem se bude ubírat," uvedl bývalý vysoký armádní představitel Petr Pavel. Vadí mu, že lidé v těžké době nenachází odpovědi na otázky, které je trápí, a že mnozí politici nabízí místo efektivních řešení jen jednoduchá a líbivá hesla.

"To nám v krizi nepomáhá. Naopak to přináší chaos a nejistotu," poznamenal. Uvedl, že díky zkušenostem z vedení Vojenského výboru NATO a z jednání s mnoha světovými lídry ví, jak dosáhnout řešení i v těžkých otázkách. "Své schopnosti chci proto využít a dál sloužit této zemi," napsal.

Senátor Marek Hilšer by na Pražském hradě zastupoval občanský princip. Poznamenal, že s tímto přístupem získal i senátorský mandát. "Pracuji pro občany, kteří se potýkají s developery, exekučním byznysem napojeným na politiku, anebo pro ty, jejichž hlas není slyšet, protože málokoho zajímá," podotkl.

Přímá volba podle něj dává smysl jen tehdy, když za prezidentem nestojí žádná strana nebo zájmová lobby. Nelíbí se mu, že soukromé zájmy si už českou politiku privatizovaly více, než je únosné. "Politici jsou často figurami, které z pozadí diriguje někdo jiný. Já jsem nezávislý," dodal.

"Naším společným domovem je Česká republika. Přála bych si, abychom v něm nalézali lásku, pochopení, pomoc a bezpečí," uvedla další kandidátka, bývalá rektorka Danuše Nerudová. Chce být prezidentkou, která probudí Česko ze spánku a posune ho dopředu. A to i díky vizi, jak má Česká republika vypadat za pět let. "Budu podporovat talent, pracovitost i podnikavost, ale také vím, že je potřeba pomáhat nejzranitelnějším z nás. Nebudu strašit, ale krize raději řešit. Těžké časy zvládneme a naše země bude úspěšná. Chci domov, kde se daří všem a každý v něm může uspět," napsala.

Předseda odborových svazů Josef Středula by chtěl jako prezident, tedy na nejvyšší možné úrovni, hájit i nadále práva pracujících lidí. "Společnost se dnes ekonomicky rozděluje a vznikají dvě Česka, jedno pro chudé a druhé pro bohaté. Tomu chci zabránit a společnost maximálně spojit. Když budeme stát při sobě, tuhle těžkou dobu přečkáme," uvedl.

Podnikatel Karel Janeček se o post hlavy státu uchází, aby mohl pro občany udělat ještě více než doposud. "Dlouhodobě podporuji či vytvářím společensky prospěšné projekty, na něž jsem věnoval již více než 777 milionů korun. Díky mnou založenému Nadačnímu fondu proti korupci se naší zemi podařilo ušetřit přes dvě miliardy korun," sdělil. Chce pomoct dětem v lepším vzdělávání, bojovat za spravedlivost, chránit svobody a lidské hodnoty, pomoct sjednocení společnosti a nalezení konsenzu. "Mou vizí je novodobá éra prosperity, vzájemné podpory a spolupráce a nastartování obnovy společnosti. Chci inspirovat ke změnám," uvedl.

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková se plánuje zasadit o celospolečenské prostředí pro spokojený život českých občanů, a to bez ohledu na jejich politickou orientaci a náboženské vyznání. "Aby se naše děti po studiích a zkušenostech v zahraničí rády vracely domů a budovali naši vlast. Aby podnikatelé byli nositeli rozvoje státu. Aby senioři žili spokojeně," napsala. Hájit chce národní zájmy před evropskými a evropské před světovými, bojovat za vymahatelnost práva a spravedlnosti pro všechny nebo prosazovat mír před válkou.

ČTK anketou oslovila prezidentské kandidáty, kteří potvrdili zájem zúčastnit se prezidentské volby a v předvolebních průzkumech agentur začleněných ve Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR získali minimálně tříprocentní podporu oslovených lidí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Šolcová

Štítky ČR, volby, prezident, anketa, Česko, kandidát na prezidenta, krize, Pražský hrad, Petr Pavel, NATO, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Karel Janeček, Josef Středula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chceme pomoci Česku a spojovat lidi, shodují se kandidáti na prezidenta | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.