Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jihlava se potýká s nedostatkem pediatrů a zubařů. Jak je může město motivovat?

Na začátku roku přišlo v Jihlavě bez náhrady o lékaře přes 2000 dětských pacientů ze dvou ordinací, dostatek není ani zubařů. Jaké nástroje by mělo město použít, aby k takovým situacím nedocházelo?

Redakční dotaz: Co může dle Vás udělat město Jihlava pro to, aby se tento problém s lékaři vyřešil? Jaké formy motivace považujete za vhodné a uskutečnitelné?

David Beke (ODS) 

V rámci komunálních možností, které máme, nabízíme byty, ordinační prostory, jsme připraveni pomoci i finančně či projekčně. Přicházejícím doktorům pomáháme s vytipováním ploch pro novou výstavbu zdravotnických zařízení a vytváříme pro to podmínky spolu s kolegy v koalici například v rámci územích studií. Několik nových zubních ordinací se v Jihlavě aktuálně připravuje, někteří plánují rozšíření svých kapacit, máme zájemce o vybudování celého nového zubařského centra. Mám o problematice přehled, protože se profesně navrhování ordinací věnuji.

Prostřednictvím zastupitele města a současně hejtmana V. Schreka vyvíjíme přes asociaci krajů a vládu tlak na pojišťovnu VZP, která může finančně motivovat lékaře k práci v různých lokalitách a dostat je tak na místa, kde chybí. Obecně je lékařů více než dříve, problém je jejich pokrytí v rámci republiky. V Jihlavě je „tabulkově“ třeba zubařů také více než dříve, ale důvod jejich „nedostatku“ je, že zákroky se oproti minulosti prodlužují. Jeden lékař prostě obslouží méně pacientů, byť nesrovnatelně kvalitněji, než tomu bylo v minulosti. Stejným směrem vyvíjí úsilí zastupitelka města a současně nová poslankyně E. Decroix. Na tomto příkladu se jasně ukazuje, že je extrémně důležité propojení mezi různými stupni politiky.

Dále se také osobně věnuji ve spolupráci se zubaři a krajským náměstkem Novotným hledání cest pro zlepšení pohotovostní péče. Pokud jde o pediatry, tam je problém ještě o trochu složitější. Pokud bude v budoucnu prostor, rád vyjádření ještě doplním.

Petr Paul (SPD)

"Zdravotnictví vyléčí privatizace" hlásaly pravicové vlády už od 90. let. Vyléčila, nevyléčila? A chybí nejen lékaři. Proč? Odešli za lepším a nebo věkem. O stavu věcí se vědělo a kdo to řešil? Nikdo! Trend Západu - vysávání mozků ze zemí 2. a 3. kategorie. Proč není povinost uhradit vzdělání při odchodu do ciziny, nebo alespoň vrátit republice prostředky tím, že bude povinost natrvalo v republice platit veškeré své daně z příjmu. Proč se divíme nad "vyjedeným krámem"? A co může město dávat navíc a jaksi přetahovat exponenty na úkor jiných obcí - městský byt a vybavení ordinace, za určitých podmínek ovšem, neboť tyto benefity z kasy by město dávalo na úkor ostatních občanů.

Daniel Škarka (Fórum Jihlava) 

Nedostatek zdravotnického personálu řeší všechny vyspělé země. Těch opatření na úrovni města a kraje může být celá řada. Například navázání spolupráce s geograficky nejbližšími lékařskými fakultami, vytvoření systému poskytování praxe a doprovodu studentů lékařských fakult, vytvoření systému benefitů, stipendia, motivačního náborového systému. Důležitější je však zajistit, aby to nebyly neefektivní nahodilosti. Osobně bych tedy nejdříve propojil tři významné místní aktéry, tj. město (majetkový odbor + kancelář primátorky), kraj (odbor zdravotnictví) a nemocnici (personální oddělení). Určil gesčního politika na úrovni města, na úrovni kraje určený je. Dále zajistil dostatek dostupných dat a vytvořil koncepci definující dosažitelná opatření vedoucí ke snižování nedostatku lékařů u všech poskytovatelů zdravotnické péče s adekvátním finančním zajištěním.

Martin Hyský (ČSSD) 

Města v tomto případě tahají za kratší konec provazu, jádro problému je mj. v nevhodném nastavení systému vzdělávání lékařů, či výši úhrad výkonů hrazených pojišťovnami. Obce mnohdy nabízejí mnohdy nadstandardní podmínky, a ani tak se nedaří nové praktiky, či zubaře přilákat. Jihlava není výjimkou, a i kdyby se Jihlavě dařilo, například poskytnutím bytu, vhodného nebytového prostoru pro ordinaci, půjčkou na vybavení, a jinými motivačními nástroji, někomu jinému lékaře zase odláká. Kde nic není, prostě ani smrt nebere. Ať se nám to líbí nebo ne, primární odpovědnost je na státu, ten má ty hlavní nástroje.


Poznámka: Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení městští zastupitelé Martin Laštovička (KDU-ČSL), Božena Kremláčková (KSČM), Sylvie Čermáková (ŽiJ!) a Zdeněk Faltus (ANO) na dotaz redakce do publikace článku neodpověděli.

Ohodnoť článek

Štítky politická korida, Jihlava, nedostatek, lékaři, lékař, zubní lékař, ODS, Božena Kremláčková, Zdeněk Faltus, Martin Hyský, Petr Paul, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jihlava se potýká s nedostatkem pediatrů a zubařů. Jak je může město motivovat? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.