Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Změny ve vedení kraje. Nový poslanec Vlček rezignuje, primátorka Koubová končí coby zastupitelka

Vedení Kraje Vysočina dozná jistých změn. První se týká Lukáše Vlčka (STAN), který se v říjnových volbách stal poslancem. Jak dnes informovalo hnutí STAN, Vlček rezignuje na funkci náměstka hejtmana Vysočiny. Uskupení zároveň oznámilo, že na funkci krajské zastupitelky rezignuje primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

Do krajského zastupitelstva byl Lukáš Vlček zvolen za Starosty pro Vysočinu (STAN a SNK). Na pozici náměstka hejtmana je místo Vlčka navržený současný radní pro kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a mezinárodní vztahy ze stejného uskupení Roman Fabeš, novým radním se má stát Pavel Hájek. 

„Před volbami jsem se zavázal nekumulovat uvolněné funkce. Nerad dělám věci napůl a ve Sněmovně mě teď čeká plno práce především v obsáhlých agendách životního prostředí a zemědělství, ale také například v oblastech regionálního rozvoje nebo hybridních hrozeb,“ řekl Lukáš Vlček.

Starostové pro Vysočinu získali v loňských krajských volbách 10,87 procenta hlasů a šest mandátů v krajském zastupitelstvu, které má 45 křesel.

Nový poslanec Vlček je bývalým starostou Pacova na Pelhřimovsku, jako náměstek hejtmana měl na starost lesní a vodní hospodářství, zemědělství a životní prostředí. Na pozici nového radního pro stejné oblasti navrhuje uskupení dlouholetého starostu Těchobuze na Pelhřimovsku Pavla Hájka. „S panem starostou Hájkem dlouhodobě spolupracujeme na mnoha projektech u nás na Pacovsku. Mohu tak osobně zaručit, že jsme do pozice krajského radního vybrali zkušeného odborníka na problematiku životního prostředí i regionálního rozvoje,“ uvedl Vlček. Hájek vystudoval Lesnickou a dřevařskou fakultu Mendelovy univerzity v Brně. Od roku 2004 je neuvolněným starostou obce Těchobuz.

Koubová: Moje rezignace dává smysl

Vzhledem k tomu, že teď je potřeba obsadit pozici krajského náměstka, tak to (má rezignace) dává smysl," řekla Karolína Koubová. Její rezignace je podle ní logickým krokem, protože se rozhodla s hnutím STAN nespolupracovat ani v nadcházejících komunálních volbách. „Vždycky jsem byla nestraník a rozhodla jsem se, že budu pokračovat dál jako nestraník a s hnutím STAN se rozloučím," řekla primátorka Jihlavy Koubová. Její rozhodnutí navazuje na situaci na jihlavské radnici. Zvolená byla za uskupení Fórum Jihlava, jeho část se nyní přiklání k hnutí STAN. „V zastupitelském klubu ve Fóru jsme se rozdělili, nicméně jako zastupitelský klub pokračujeme, fungujeme dál. Na naší činnosti do konce volebního období se nic nemění," řekla Koubová.

Novým krajským zastupitelem by se vedle Hájka měl stát také Jan Burda, předseda Komise pro sport a volný čas Rady Kraje Vysočina, který je podle výsledků voleb v roce 2020 prvním náhradníkem v pořadí. Pavel Hájek je s 337 přednostními hlasy druhým náhradníkem. 

Všechny popsané změny by měli projednat krajští zastupitelé na svém zasedání, které se uskuteční 14. prosince. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava, Kraj Vysočina (redakčně upraveno)

Štítky politika, volby, zastupitelstvo, Kraj Vysočina, STAN, Vlček, Koubová, Lukáš Vlček, Starostové a nezávislí, Pavel Hájek, Jihlava, Karolína Koubová, náměstek krajského hejtmana, životní prostředí, Roman Fabeš, Jan Burda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změny ve vedení kraje. Nový poslanec Vlček rezignuje, primátorka Koubová končí coby zastupitelka | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.