Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Horácké divadlo přichází s další premiérou. Na Malé scéně bude k vidění Popel a pálenka

Horácké divadlo v Jihlavě potěší diváky další premiérou. Tentokrát půjde o hru, jež bude k vidění na Malé scéně. Půjde o premiéru úspěšné skandinávské komedie Popel a pálenka a k vidění bude v sobotu 27. ledna od 19:30.

Současný finský dramatik Bengt Ahlfors v ní s černým humorem a vtipem rozehrává situaci, kdy se bezprostředně po pohřbu otce, známého plukovníka, jeho dospělé děti rozhodnou zbavit svou „bláznivou“ matku svéprávnosti, aby se snáze dostali k dědictví. Jenže stará energická dáma se jen tak nevzdává.

„Popel a pálenka je výborně napsaná hra, která svůj humor těží z dobře napsaných dialogů (a dobrého překladu renomovaného překladatele Františka Fröhlicha), černého humoru i situačních zápletek. Je ostrá i sentimentální, tragikomická jako život sám. Nenásilně a s humorem vypráví o manželství, lásce, vztahu rodičů a dospělých dětí o stáří i umění žít“, říká o této hře Barbora Jandová, dramaturgyně Horáckého divadla.

A proč padla volba právě na tuto hru? „Tuto hru jsme zařadili na repertoár hned z několika důvodů. Především je to dobrá komedie, která nabízí skvělé herecké příležitosti. S ironií a patřičnou dávkou nám velmi blízkého „severského“ humoru se věnuje tématům, která mají nejen v sezóně Sdílení stále co říct, ať už mluvíme o stáří samotném, či o rodinných vztazích, které se v podobných situacích ukazují často bez příkras přetvářky,“ vyjádřil se Pavel Šimák, umělecký šéf divadla.

Zároveň je tato hra jakýmsi divadelním dárkem pro herečku Evu Kaplerovou, která v únoru oslaví významné životní jubileum. Právě tato herečka se zhostí role temperamentní a nestárnoucí vdovy.

Autor své hry píše švédsky

Hra Popel a pálenka měla svou premiéru v roce 2000 v Helsinkách. Její autor Bengt Ahlfors (* 28. 12. 1937) je zkušený divadelník. Dramatické tvorbě a divadelní režii se věnuje od roku 1959, působil také jako divadelní kritik, od roku 1963 pracoval postupně jako režisér, umělecký šéf a dramaturg Švédského divadla a Malého divadla v Helsinkách. Své hry píše švédsky. Ve Finsku je známý také jako autor mnoha televizních estrád a kabaretů. Patří k nejúspěšnějším současným skandinávským dramatikům, jeho hry byly přeloženy do mnoha jazyků, v České republice se s úspěchem hrály jeho hry Popel a pálenka, Poslední doutník a Divadelní komedie.

Režie této komedie se ujal emeritní režisér Horáckého divadla Karel Brynda. „Těší mě obrovská možnost všech postav těžit z výborného textu. Není v něm jediná špatně napsaná role. Všechny postavy jsou vnitřně bohaté, a to je ohromný materiál pro herce,“ hodnotí.

Ve hře Popel a pálenka návštěvníci divadla kromě již zmíněné Evy Kaplerové uvidí Annu Bazgerovou, Vladimíru Vokurkovou, Richarda Vokůrku, Milana Šindeláře, Petra Soumara a v neposlední řadě hostující herečku Michaelu Kotěrovou.

Foto Facebook: Horácké divadlo | Zdroj Horácké divadlo

Štítky Horácké divadlo, premiéra, Popel a pálenka, Malá scéna, divadlo, pálenka, komedie, herec, Bengt Ahlfors, Jihlava, František Fröhlich, Helsinky, popel, Finsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácké divadlo přichází s další premiérou. Na Malé scéně bude k vidění Popel a pálenka | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.