Počasí dnes14 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

V třebíčském muzeu vznikne nový betlém. Vyrobí ho návštěvníci vánoční výstavy, kteří přinesou vlastní figurky

Muzeum Vysočiny Třebíč chce sestavit nový třebíčský betlém. Tvořit ho mají malované figurky, které lidé do muzea přinesou. Vznikne postupně při letošní vánoční výstavě betlémů. Její vernisáž bude 28. listopadu a přístupná bude do 19. ledna příštího roku, řekl kurátor sbírky betlémů třebíčského muzea Tomáš Hartman.

Nový betlém bude na začátku výstavy, která má přiblížit akvizice muzejní sbírky betlému z posledních 15 let, téměř prázdný. Připravená bude jen vícepatrová plocha pokrytá po způsobu tradičních třebíčských betlémů mechem, široká bude asi dva metry a bude v ní umístěná Svatá rodina a anděl.

Scenérii dotvoří lidé svými výtvory. Figurky by měly být namalovány libovolnou výtvarnou technikou na kartonu či tvrdém papíře, výška postav by měla být pět až 15 centimetrů, palmy a stromy mohu být až čtyřiceticentimetrové. Vše musí být podlepené dřívkem nebo špejlí s přesahem tři až pět centimetrů, aby bylo možné výtvory do betlému umístit.

Každý návštěvník, který přinese svou autorskou figurku, získá drobný dárek. Figurka by měla být s čitelnou podpisem a s uvedením toho, z jaké obce autor je. „Doufám, že figurek by mohlo být několik set, když mají naše vánoční výstavy pravidelně okolo 5000 návštěvníků," řekl Hartman.

Třebíč je spolu s Třeští na Jihlavsku dalším betlémářským centrem na Vysočině. Betlémářskou tradici přibližovalo Muzeum Vysočiny Třebíč déle než 40 let stálou expozicí, v níž byl i pohyblivý betlém. Expozice zanikla v roce 2011 při velké rekonstrukci zámku, ve kterém muzeum sídlí. Nové expozice betlémářskou tradici města připomínají, větší prostor je ale každoročně betlémům věnován při vánoční výstavě.

Sbírka betlémů třebíčského muzea má 172 inventárních čísel. Některé z položek zahrnují i tisíc jednotlivých částí betlémů. Muzejní sbírka není uzavřená, pravidelně se rozrůstá i o nejnovější tvorbu řezbářů z regionu.

„Jedna z posledních akvizic byl dar, který jsme dostali na přelomu roku. Je to malý betlém z rodiny Borise Šusty z Moravských Budějovic," doplnil Hartman. Darovaný betlém se ještě drží původní tradice z Třebíčska, to znamená, že figurky jsou papírové a malované či kreslené. Betlémářská tradice se podle Harmana na Třebíčsku udržuje, lidé už se ale víc věnují tvorbě betlémů vyřezávaných ze dřeva.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením portálu kudyznudy.cz

Štítky Třebíč, muzeum, výtvarné umění, betlém, výstava, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V třebíčském muzeu vznikne nový betlém. Vyrobí ho návštěvníci vánoční výstavy, kteří přinesou vlastní figurky | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.