Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Jihlavský festival dokumentů se prodlouží na deset dní, nabídne více repríz i větší komfort návštěvníkům

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava bude díky letošnímu prodloužení z šesti na deset dní snímky častěji reprízovat, aby je mělo šanci vidět víc zájemců. Díky většímu počtu festivalových dní se také zlepší možnosti pro ubytování návštěvníků ve městě a jeho okolí.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava se letos poprvé prodlužuje z šesti na deset dní. Kromě celého týdne obsáhne i dva víkendy a nabídne divákům a divačkám větší komfort a více filmových repríz. „Festival se během své téměř třicetileté historie mnohokrát rozrůstal, v roce 1997 začínal v jednom kině a trval tři dny,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka. „Věřím, že se letos na festivalové projekce dostane i mnoho Jihlaváků a Jihlavaček, stejně jako diváků z regionu, kteří v minulosti získali pocit, že to je složité.“ 

Organizátoři také chtějí využít prodloužení festivalu k tomu, aby ho víc otevřeli žákům škol, rodičům s dětmi, seniorům či lidem s handicapem. Větší prostor dostanou debaty účastníků. Letošní 28. ročník festivalu bude od 25. října do 3. listopadu. Festivalový program bude podle ředitele přes prodloužení hodnotný celou dobu, každý den budou slavnostní premiéry i debaty s tvůrci.

Počet uváděných filmů se kvůli prodloužení festivalu zásadně zvyšovat nebude, ale promítané budou víckrát. „Filmy, které doteď nebyly reprízovány, tak vesměs budeme uvádět dvakrát, až na výjimky některých retrospektiv. A filmy, které jsme hráli dvakrát, plánujeme uvádět třikrát čtyřikrát," uvedl Hovorka. Podotkl, že minulé roky návštěvníky limitovalo to, že některé filmy, které je zajímaly, byly promítané ve stejném čase, vybrat si pak museli jen jeden snímek.

Filmový program bude probíhat plnohodnotně po celou dobu festivalu – každý den se tak publikum může těšit na slavnostní premiéry nebo na debaty s tvůrci a tvůrkyněmi po filmu. „Filmy uvedeme obvykle dvakrát. Divácky nejatraktivnější až čtyřikrát. Věříme, že se tak do kina na film se dostane pohodlně každý,“ vysvětluje Hovorka a dodává, že na koncepci prodloužení festival pracuje poslední dva roky. „Navazujeme na loňský nový systém online rezervací, který pomohl pohyb na festivalu zpříjemnit. Ten byl prvním krokem k prodloužení,“ uvádí Hovorka.  

V nabídce jsou akreditace na celých deset dní festivalu nebo na jeho první či druhou polovinu. První polovina přinese Ji.hlavu dětem a program pro nejmenší, druhá pak Ji.hlavu Vibes, která nabídne program dospívajícím. Inspirační fórum bude rozloženo do obou víkendů a navíc chystá pro návštěvníky a návštěvnice tři bloky, během kterých budou mít možnost ve skupinách diskutovat v rámci „participativního shromáždění“ o tématech Inspiračního fóra.

Stále bude také možné zakoupit si i vstupenky a přijít třeba jen na jednu projekci nebo debatu. Podobně jako v loňském roce budou k dostání vždy na daný den ve festivalovém centru na Masarykově náměstí.

Festival loni nabídl 357 snímků. V kinech nebo on-line je vidělo na 90.000 diváků. Prodaných akreditací bylo asi 5300. Letošní prodloužení festivalu podle Hovorky umožnila podpora města Jihlava, Kraje Vysočina a ministerstva kultury.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek | Zdroj ČTK, MFDF

Štítky ČR, film, festival, Jihlava, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský festival dokumentů se prodlouží na deset dní, nabídne více repríz i větší komfort návštěvníkům | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.