Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Muzejní noc letos v kraji uspořádá 17 institucí, první budou 17. května. K vidění budou třeba i věžní hodiny

K letošní muzejní a galerijní noci se na Vysočině přihlásilo 17 institucí. Muzeum v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku bude akci pořádat 17. května. Poprvé zpřístupní zámeckou půdu a lidé si budou moci s průvodcem prohlédnout i věžní hodiny, řekl vedoucí muzea Petr Pech. Muzejní noc se ve městě uskuteční popatnácté. Ve stejný den ji ve své pobočce v Třešti na Jihlavsku uspořádá také Muzeum Vysočiny Jihlava.

Třešťská pobočka se do festivalu muzejních nocí zapojí letos poprvé. Od 17:00 nabídne autorské čtení s přírodovědnou tematikou se zoologem Pavlem Bezděčkou. Přednášku Filipa Hrušky z České společnosti ornitologické o sovách žijících v okolí Javořice nebo promítání fotografií z archivu třešťského muzejního spolku a výstavu fotografií Zdeňka Mayera, který na nich zachytil přírodu v okolí města.

Do letošního ročníku Muzejní noci se přihlásilo rekordních 672 institucí ve 199 městech. 

Ve Velkém Meziříčí na Žďársku budou lidé moci jít 18. května na noční prohlídky zámku, poslední se uskuteční ve 23:00.

V Třebíči až v září 

Další muzejní noci se na Vysočině uskuteční 24., 25. a 31. května a 7. června. Jen Muzeum Vysočiny Třebíč se rozhodlo akci připravit až 6. září, protože květnové a červnové termíny kolidují s jinými navštěvovanými akcemi ve městě, včetně festivalu Zámostí. ČTK to za muzeum řekla Hana Milostná.

Festival se v České republice uskuteční letos podvacáté. Jeho národní zahájení bude 17. května ve Východočeském muzeu v Pardubicích. Organizace Festivalu muzejních nocí se každoročně ujímá Asociace muzeí a galerií ve spolupráci s ministerstvem kultury a dalšími subjekty. Festival zastřešuje aktivity muzeí a galerií, které návštěvníkům kromě prohlídek stálých expozic a aktuálních výstav nabízejí řadu doprovodných programů a hlavně prohlídky v netradičním večerním čase.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky ČR, muzea, zábava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzejní noc letos v kraji uspořádá 17 institucí, první budou 17. května. K vidění budou třeba i věžní hodiny | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.