Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Dnes je Mezinárodní den včel. Pět úlů má i dukovanská elektrárna, už od roku 2021

Právě dnes si připomínáme Mezinárodní den včel. Své pevné místo mají včelí úly i v blízkosti dukovanské jaderné elektrárny. Poctivě zde pracují od roku 2021, za tu dobu včely vyprodukovaly už 340 kilogramů medu.

„Hned pět úlů, které jsou umístěny na konci jaderné vinice, symbolizuje čisté životní prostředí při výrobě bezemisní energie ze stávajících čtyř výrobních bloků a výhled na stavbu bloku pátého," sdělil mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany (JED) Jiří Bezděk. 

Mezinárodní den včel se váže k datu 20. května a má zvyšovat povědomí o zásadní roli, kterou včely hrají při udržování zdraví lidí a planety. Tento den se slaví od roku 2018, kdy úsilí slovinské vlády vedlo Valné shromáždění OSN k prohlášení 20. května za Světový den včel. Proč právě tento den? V květnu mají včely asi nejvíc práce v roce, ale také se právě 20. května narodil uznávaný slovinský včelař Anton Janša (1734 – 1773), který, krom jiného, vyučoval včelařství ve škole založené ve Vídni samotnou Marií Terezií.

Jak již zaznělo, včelí úly se u JED nachází od roku 2021. Jejich instalace probíhala za pomoci včelaře Pavla Štefky z Bohutic u Moravského Krumlova. A včelám se zde daří. , Hned v prvním roce se vytočilo 120 kilogramů medu, další rok byl ještě o 20 kilo bohatší, loňský rok byl zasažen úhynem jednoho včelstva, a produkce tak spadla na 80 kilogramů. „Celkově ale včely vyprodukovaly za dobu tří let 340 kilogramů medu," shrnul Bezděk s tím, že med z JED nelze koupit, slouží jako dárek symbolizující bezemisní výrobu a čisté okolí JE Dukovany.

„Včelí úly stejně jako jaderná vinice symbolizují produkci čisté bezemisní energie, kterou zde už téměř 40 let provádíme. Včely jsou citlivým indikátorem čistého a zdravého životnímu prostředí, vůči kterému jsme dlouhodobě přátelští, a bez nich stejně jako bez dostatku energie, by byl náš život mnohem složitější. Proto vytváříme projekty na jejich podporu a ochranu,“ říká Roman Havlín, ředitel dukovanské elektrárny.

Ohodnoť článek

Foto JE Dukovany | Zdroj JE Dukovany

Štítky včely, med, včelař, energetika, elektrárna, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je Mezinárodní den včel. Pět úlů má i dukovanská elektrárna, už od roku 2021 | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.