Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Centrum Jihlavy oživí Kapří slavnost. Vystoupí herci, šermíři, v plánu jsou i komentované prohlídky

V okolí jihlavského Parku Gustava Mahlera a Brány Matky Boží to v sobotu ožije akcí nazvanou Kapří den. Organizátoři pro zájemce opět chystají tematické středověké hry, hudbu i občerstvení. Chybět nebude divadlo a šermíři. A proč si vlastně Kapří den v Jihlavě připomínáme? Odpověď najdeme v historii.

„Počátek 15. století byl na Moravě dobou sporů mezi dvěma markrabími z rodu Lucemburků - bratry Joštem a Prokopem. Prokop se opíral o příslušníky vyšší a nižší šlechty a byl to právě on, kdo inicioval útok na Jihlavu, královské horní město, které za svého ochránce považovalo jeho bratra Jošta. Stalo se tak v noci z 19. na 20. února 1402. Dvě skupiny útočníků se pokusily u minoritského kláštera a u Brtnické brány pomocí žebříků zdolat hradby. Skupinu u kláštera ale zahlédl jeden z mnichů, který okamžitě spustil poplach a měšťané, tehdy dobře organizovaní v tzv. městské hotovosti, se rychle ozbrojili a zaútočili na vetřelce uvnitř kláštera i v ulicích," vypráví Aneta Hrdličková z oddělení vnějších vztahů na jihlavské radnici. 

Program Kapřího dne 2024

13:00 Slavnostní zahájení hry Rytíř Zikmund vtrhává do města skrz Bránu Matky Boží a míří do Parku Gustava Mahlera Do akce se zapojují loutky, masky a chůdaři divadla TEJP a šermířský spolek Vyděděnci
13:00–18:00 velká Hra o Jihlavu
14:00 divadlo Teatro Comico
15:00 šermířské vystoupení Vyděděnci
16:00 středověká kapela Bakchus
17:00 šermířské vystoupení Vyděděnci

Během dne bude souběžně probíhat malý jarmark a také kreativní workshop Mahler je hudba. Ve 13:00 a 15:00 proběhnou komentované prohlídky Minoritskými zahradami po stopách přepadení Jihlavy.

Zdroj: Město Jihlava

Svým životem za to zaplatilo sedm útočníků, padli i čtyři stateční obránci města. Povědomí o přepadení města a jeho slavné záchraně pak bylo pravidelně připomínáno během slavného děkovného procesí, ve kterém šli příslušníci kléru, dominikáni z kláštera Povýšení sv. Kříže, duchovní z venkovských far z okolí, žáci farní školy, členové literátského bratrstva, následováni purkmistrem a radou a celou obcí, dále ženy a dívky.

„Všichni kráčeli se zpěvy, hořícími svícemi, zástavami a vlajkami do minoritského kláštera. Zde již čekali minoritští řeholníci. Po příchodu procesí byla sloužena děkovná mše. Kněží dostávali každý sedm penízů (tedy jeden groš) a kapra. Kapr nebyl podáván náhodou, procesí se konalo v době postní, kdy byla nepřípustná konzumace masa, ryby však za maso považovány nebyly," dodává Hrdičková. A právě z toho důvodu se tento den jmenuje Kapří slavnost nebo také Kapří den.

Letošní Kapří den se v Jihlavě bude konat v sobotu 2. března od 13 hodin. Poslední bod programu bude zahájený v 17:00. Konec akce je naplánován na 18:00. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči, Brána Jihlavy

Štítky historie, tradice, slavnost, obrana, Kapří den, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Jihlavy oživí Kapří slavnost. Vystoupí herci, šermíři, v plánu jsou i komentované prohlídky | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.