Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Také na Roštejně začala zimní přestávka. Svatbu tu mělo šest párů, lidi přilákaly rybí a zvěřinové hody

Také na hradě Roštejně před pár dny skončila turistická sezona. Tato oblíbená památka přilákala skoro 33 tisíc návštěvníků. Oproti loňské sezoně je to mírný pokles, ale na vstupném se během této sezony vybralo skoro o tři procenta více. Je to i tím, že cena za vstupné byla upravena.

„Svoji bránu pro letošek uzavřel také hrad Roštejn, který je ve vlastnictví Kraje Vysočina. Spolu s ním vlastní kraj ještě hrad Kámen, ale ten letošní sezónu ukončil již na konci srpna, a to kvůli stěhování před zahájením plánované rekonstrukce,“ připomněl náměstek hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Roman Fabeš.

V roce 2023 navštívilo interiéry hradu Roštejn celkem 32 349 lidí. V počtu návštěvníků se Roštejn dlouhodobě drží na špici mezi vysočinskými krajskými muzei. Dalších téměř 1 700 lidí navštívilo akce konající se na nádvoří a v předhradí. „A do počtu návštěvníků nebyli zahrnováni ani posluchači bezplatných hudebních vystoupení harfistky Martiny Fryčové, která se odehrávala v průběhu sezóny na nádvoří za účelem zpříjemnit všem příchozím jejich návštěvu hradu. Těchto posluchačů bylo několik stovek," doplnila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Šest párů, šest svateb 

Roštejn je také oblíbeným místem pro konání svatby. Svůj velký den zde v této sezoně mělo šest párů. A to i navzdory tomu, že současným trendem je mít svatební obřad i hostinu na jednom místě. „A toto na hradě není tak úplně možné, neboť nedisponuje velkým interiérovým prostorem s možností pronájmu. Potěšující je také skutečnost, že se ve větší míře začaly na hrad vracet organizované skupiny seniorů. Napomohlo tomu zřejmě uklidnění situace ohledně covidu a také znovuotevření státního zámku v Telči, se kterým často spojují svoji návštěvu. Mírný nárůst se projevil také v počtu osob absolvujících edukační programy. Ty si pochvalovaly i handicapované osoby z organizovaných skupin, pro něž byla možnost zúčastnit se edukačního programu zajímavou alternativou pobytu na hradě," dodává mluvčí Svatošová.

K uplynulé sezoně na hradě se vyjádřila také kastelánka Kateřina Rozinková. Ta pochválila i aktivity provozovatelů hradního občerstvení, kteří uspořádali na podzim hned dvoje hody – rybí a zvěřinové. Velká návštěvnost doprovázela i mši v kapli sv. Eustacha, která se odehrála na sklonku září. „Doufáme, že stojíme na prahu nové tradice,“ uvedla kastelánka Kateřina Rozinková s tím, že do budoucna má i jiné zajímavé plány. Již v příštím roce chtějí na hradě doplnit další aktivity do prostoru takzvané herny na konci prohlídkové trasy B. Jasnější obrysy mají také dva plánované edukační programy, které by mohly vhodně rozšířit stávající nabídku. 

Šedesáté výročí 

Příští rok uběhne 60 let ode dne, kdy je hrad Roštejn ve správě Muzea Vysočiny Jihlava. „Při této příležitosti by bylo zajímavé připomenout oněch uplynulých šedesát let například formou krátkodobé výstavy. Tak uvidíme, zda se to v příštím roce podaří. A samozřejmě v plánu je i pokračování všech dosavadních kulturních akcí, které jsou stále vyhledávané a k hradu již neodmyslitelně patří, například Myslivecký den, Roštejnský hodokvas, Pohádkový Roštejn, Jazz na Roštejně, Hradozámecká noc a divadelní prohlídky," dodává k plánům Jitka Svatošová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky sezona, návštěvnost, kultura, hrad, Roštejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také na Roštejně začala zimní přestávka. Svatbu tu mělo šest párů, lidi přilákaly rybí a zvěřinové hody | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.