Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Výstava v jihlavském parku přiblíží dějiny Ukrajiny 20. století. Lidé na ní uvidí i dobové fotky

Dlouhá cesta k samostatnosti. Dějiny Ukrajiny ve 20. století, to je název výstavy, která bude k vidění již za týden v jihlavském parku Gustava Mahlera.

Zmíněná výstava, jež bude zahájena v pondělí 4. dubna, představuje geopolitické a mocenské okolnosti vzniku ukrajinské státnosti ve 20. století. Zájemce provede důležitými milníky ukrajinských dějin až po současnost.

Výstava Dlouhá cesta k samostatnosti. Dějiny Ukrajiny ve 20. století, se uskuteční od 4. do 29. dubna v parku Gustava Mahlera v Jihlavě. 

Návštěvníci výstavy v parku na dvaceti panelech najdou mimo jiné i fotografie, které pochází z ukrajinských archivů a byly vybrány ve spolupráci s historiky z Ukrajinského ústavu paměti národa.

Přízrak válečné hrozby 

„Ukrajina se znovu dostává do popředí pozornosti světových médií. Děje se tak na pozadí vyostření konfliktu s Ruskem, který zemi sužuje již osmým rokem a staví před nás znovu přízrak válečné hrozby. Že chatrné nebo tendenčně zabarvené povědomí o minulosti Ukrajiny ohrožuje budoucnost Česka, neplatí dnes o nic méně než v roce 2014. Dvacet panelů výstavy Dlouhá cesta k samostatnosti má proto sloužit nápravě neutěšené situace; nápravě co nejvstřícnější, pokud možno věcné, ale nevyhýbající se sporným momentům,“ uvádí autor výstavy a historik David Svoboda.

VIDEO: V Jihlavě se otevřel Ukrajinský dům. Prvním ubytovaným je Valerij s manželkou, na další uprchlíky se čeká

Jihlavský bývalý dům dětí a mládeže (DDM) po 6 letech, kdy zel prázdnotou, našel svoje uplatnění. Včera se oficiálně otevřel jako Ukrajinský dům, který poskytne dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny, co prchají před válkou. Budova bývalého DDM na...

Výstavu, kterou připravil Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a pořádá ji ve spolupráci se statutárním městem Jihlava a Evropským domem Jihlava, zahájí 4. dubna v 15 hodin v parku Gustava Mahlera vernisáž. Na ní vystoupí ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra a náměstek primátorky Martin Laštovička. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš | Zdroj Ježkovy oči

Štítky výstava, historie, samostatnost, spor, Ukrajina, Rusko, park, Gustav Mahler, Jihlava, Ústav pro studium totalitních režimů, Ústav pamäti národa, David Svoboda, Zdeněk Hazdra, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava v jihlavském parku přiblíží dějiny Ukrajiny 20. století. Lidé na ní uvidí i dobové fotky | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.